Η δημοπρασία 15ετών ομολόγων την Τετάρτη αναμένεται να τύχει θερμής υποδοχής, όμως η πώληση 2ετών τίτλων την Τρίτη είναι απίθανο να έχει υπερβολική ζήτηση

 

Σε σχεδόν διπλασιασμό πώλησης κρατικών ομολόγων προχωράει η Γερμανία την ερχόμενη εβδομάδα, θέλοντας το υπουργείο Οικονομικών να κάνει ένα τεστ αν η ζήτηση ρεκόρ για τους τίτλους της με μεγαλύτερη ημερομηνία ωρίμανσης θα υποσκελίσει τις εκδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 9,5 δισ. ευρώ, από περίπου 5,5 δισ. ευρώ αυτήν την εβδομάδα. Η έκδοση 30ετούς ομολόγου την περασμένη Τετάρτη είδε τις προσφορές να ξεπερνούν τη ζήτηση σχεδόν 3 φορές, το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης τουλάχιστον από το 1997.

Η επιτυχία της δημοπρασίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αντίστοιχη παρόμοιας ωρίμανσης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία υπερκαλύφθηκε με το λιγότερο ποσό σε διάστημα 1 έτους, μία εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την προτίμηση των επενδυτών για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

Η προτίμηση για περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, σε συνδυασμό με την κορυφαία επενδυτική διαβάθμιση της Γερμανίας και την προοπτική περισσότερων κινήτρων, οδήγησε την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου χαμηλότερα από το επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή.

Η δημοπρασία 15ετών ομολόγων την Τετάρτη αναμένεται να τύχει θερμής υποδοχής, όμως η πώληση 2ετών τίτλων την Τρίτη είναι απίθανο να έχει υπερβολική ζήτηση, δήλωσε ο Πίτερ Μακ Κάλουμ, στρατηγικός αναλυτής στη Mizuho. Αυτό συμβαίνει επειδή, με απόδοση -0,69%, το κόστος χρηματοδότησης της αγοράς των ομολόγων είναι υψηλότερο από αυτό που θα επιστραφεί στους ομολογιούχους.

Η Γερμανία θα πλαισιώσει τις Ιταλία, Πορτογαλία και Βέλγιο στις προγραμματισμένες πωλήσεις ομολόγων την επόμενη εβδομάδα, η συνολική αξία των οποίων για την Ευρωζώνη θα ανέλθει σε σχεδόν 27 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: newmoney.gr