Τρεις φορές περισσότερα από όσα χάθηκαν το 2009, στο ζενίθ της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

 

Ανεπανόρθωτο είναι το πλήγμα που έχει δεχτεί ο τουριστικός κλάδος από την πανδημία του κορονοϊού με τον ΟΗΕ να υπολογίζει τη ζημιά σε περισσότερα από 300 δισ δολάρια μόνο για το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους η πανδημία στέρησε εξαγωγές ύψους 320 δισ. δολαρίων ενώ έθεσε σε κίνδυνο περίπου 120 εκατ. θέσεις εργασίας.

Κι όλα αυτά σε έναν κλάδο που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της οικονομίας παγκοσμίως – πίσω από καύσιμα και χημικά προϊόντα – και απασχολεί έναν ανά 10 ανθρώπους στη γη. Να σημειωθεί ότι ο τουριστικούς κλάδος το 2019 αντιστοιχούσε στο 7% του παγκόσμιου εμπορίου προσφέροντας τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Βέβαια η συνεισφορά του είναι πολύ μεγαλύτερη από την απλή ενίσχυση των οικονομιών αφού σύμφωνα με τον κ. Γκουτιέρες «επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώσουν κάποια από τα πολιτιστικά και φυσικά πλούτη και φέρνει πιο κοντά τον έναν στον άλλο, αναδεικνύοντας τα κοινά τους».

Διαβάστε επίσης  Issue 790

Εξηγώντας ότι στο α΄ πεντάμηνο του 2020, εξαιτίας της πανδημίας, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ και αντιστοίχως μειώθηκαν και τα κέρδη, ο κ. Γκουτιέρες τόνισε ότι αυτό αποτέλεσε «ένα μεγάλο σοκ» για τα πιο εύπορα αναπτυγμένα κράτη. Ωστόσο όπως διευκρίνισε η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη «για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες – ιδιαίτερα για πολλά μικρά αναπτυσσόμενα κράτη-νησιά και αφρικανικές χώρες – όπου δημιουργήθηκε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης». «Ο τουρισμός για κάποιες από αυτές τις χώρες αντιστοιχεί στο περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ τους», εξήγησε.

Η Sandra Carvao, επικεφαλής στον τομέα της ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε πως τα 320 δισ. δολάρια σε χαμένες εξαγωγές από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, είναι τρεις φορές περισσότερα από όσα χάθηκαν το 2009, στο ζενίθ της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, «τα έσοδα από τις εξαγωγές από τον τουρισμό θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 910 δισ. δολάρια στα 1,2 τρισ. δολάρια το 2020, και αυτό θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1,5% στο 2,8%».

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: Coca Cola supports Street Food Festival Crete

Εκτός των θέσεων εργασίας στον τουρισμό που κινδυνεύουν, η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι σε κίνδυνο βρίσκονται ακόμη θέσεις εργασίας σε συναφείς κλάδους, μεταξύ των οποίων και αυτός των τροφίμων, οι οποίοι παρέχουν απασχόληση σε 144 εκατ. εργαζόμενους παγκοσμίως.

 

Πηγή: insider.gr