Η επίσκεψη του κ. Νεχάμερ καταδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει και χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

 

Τη χρηματοδότηση ύψους 2 εκ. ευρώ από την Αυστρία για την υποστήριξη υγειονομικών μονάδων στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών κ. Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, από κοινού με τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ.κ. Μηταράκη και Κουμουτσάκο.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Αυστρία, από την πρώτη στιγμή, έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη της στην προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Όταν δεχθήκαμε, στα τέλη Φεβρουαρίου, την ασύμμετρη απειλή από τη γείτονα χώρα, η οποία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο για την επίτευξη γεωπολιτικών επιδιώξεων, η Αυστρία δε μας στήριξε μόνο πολιτικά, αλλά και έμπρακτα με την αποστολή επίλεκτων μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας της στην πρώτη γραμμή.

Η επίσκεψη του κ. Νεχάμερ καταδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει και χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Σύνορα που φυλάει με αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, με αποτέλεσμα οι ροές στα νησιά να είναι σχεδόν μηδενικές από τον Μάρτιο και μετά. Επίσης, η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει την αλληλεγγύη της Ευρώπης στο γεγονός ότι τα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σήκωσαν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Ένα γεγονός που θέλουμε να αποτελέσει άμεσα παρελθόν. Πλέον, με την προστασία των συνόρων, με την επιστροφή όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με την αποσυμφόρηση των νησιών, απαλύνουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για τη δωρεά της με σκοπό την υποστήριξη υγειονομικών μονάδων. Μια δωρεά που θα χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και για το νησί μας».

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, κ. Νεχάμερ, με τη σειρά του, τόνισε ότι «είναι βαθύτατα εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι κάτοικοι της Χίου τις προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης στο νησί». Επιπλέον, επεσήμανε πως «θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων», συμπληρώνοντας πως «επιλέγουμε να βοηθήσουμε εμπράκτως την Ελλάδα και όχι μόνο να μένουμε σε συζητήσεις». «Για αυτό το λόγο, προσφέρουμε 2 εκ. ευρώ στην Ελλάδα, προκειμένου η ελληνική Κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: insider.gr