Τι ισχύει για την επέκταση των χωρικών υδάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε χθες την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο συμφωνιών ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια” ενώ τόνισε ότι “η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας“, δεδομένο που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί απολύτως νόμιμη ενέργεια.

 

Τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Η επέκταση των χωρικών υδάτων μιας χώρας στα 12 ναυτικά μίλια είναι νόμιμο δικαίωμα της κάθε χώρας, κάτι που ορίζεται σαφώς από το άρθρο 3 της Συμβάσεως του Δικαίου της Θάλασσας.

Σύμφωνα με αυτήν, “κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας μέχρι του σημείου που δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση“.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 787: Ο Αλέξης επέστρεψε...

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας υπεγράφη στη Τζαμάικα, στις 10 Δεκεμβρίου του 1982 και αποτελεί τη βάση ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για το δίκαιο “της θάλασσας, όλων των ωκεανών, τις χρήσεις και τους πόρους της“.

 

Που οφείλονται οι τουρκικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην “Καθημερινή” ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, εκτός της Ελλάδας, όλα τα κράτη του κόσμου από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, επέκτειναν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια.

Η Ελλάδα έχει καθορίσει προς την πλευρά της Τουρκίας τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όπως αναφέρει ο κ. Συρίγος στο ίδιο δημοσίευμα, η οποία εκτός του Αιγαίου, έχει χωρικά ύδατα 12 μιλίων στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο είναι μία περιοχή με ξεχωριστές γεωγραφικές συνθήκες που ονομάζει “ειδικές περιστάσεις” και θεωρεί ότι για να γίνει επέκταση πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης  Τσίκνο Street Party with Andreasondecks @ Καπενέκης Fish Market (07/3)

Ο ισχυρισμός της Τουρκίας καταρρίπτεται πάλι από το άρθρο 3 της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας που ορίζει ότι “κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας“. Συνεπώς η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδος και οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι.

 

Πηγή: thetoc.gr