Αυτά τα μέτρα θα συνθέσουν το πρώτο στάδιο παρεμβάσεων πριν την ενεργοποίηση των μέτρων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Η κυβέρνηση εκτιμά πως τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της για ύφεση κοντά στο 8% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι θεωρούν πως η πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αποτελεί μια σημαντική ένδειξη, αλλά δεν προσφέρεται για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το σύνολο του έτους.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία για το βάθος της ύφεσης στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020 που θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την επόμενη Παρασκευή θα δώσουν στην κυβέρνηση αφενός μια πρώτη εικόνα για το ποιοι κλάδοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο κτύπημα από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού και το lockdown, αφετέρου θα καταδείξουν τους τομείς που η δημόσια στήριξη που παρασχέθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Διαβάστε επίσης  To Katharo: 14 χρόνια δίπλα σας!

Δυσμενής πρόβλεψη για το ΑΕΠ Απριλίου – Ιουνίου 2020

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ Απριλίου – Ιουνίου 2020 αναμένεται να είναι τα πλέον δυσμενή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία με τις εκτιμήσεις να μιλούν για ύφεση ακόμη και κατά 20% σε ετήσια βάση. Είναι ενδεικτικό πως το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2019 ήταν το καλύτερο από πλευράς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το 2009, με το ΑΕΠ να σημειώνει σε ετήσια βάση άνοδο 2,8%. Αυτό θα μετρήσει πρόσθετα στα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ, ειδικά στη σύγκριση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Αλλά και σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 η συρρίκνωση της οικονομίας αναμένεται να είναι διψήφια στο δεύτερο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2020 υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, ήτοι είχαμε ύφεση χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει σημαντική επίδραση από τον ιό σε δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά!

Έχοντας διαθέσιμες τις πληροφορίες για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 το οικονομικό επιτελείο θα είναι σε θέση να κατευθύνει πιο αποτελεσματικά τις επόμενες πολιτικές στήριξης που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Αυτά τα μέτρα θα συνθέσουν το πρώτο στάδιο παρεμβάσεων πριν την ενεργοποίηση των μέτρων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα παραπάνω μέτρα και παρεμβάσεις θα αποτελέσουν και μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που καταρτίζει η Αθήνα και το οποίο θα σταλεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Κομισιόν. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, υπό μορφή προσχεδίου αναμένεται να υποβληθεί στην Κομισιόν μετά τις 15 Οκτωβρίου, ενώ στην πλήρη του μορφή θα αποκαλυφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 οπότε έχει τεθεί και το σχετικό ορόσημο από την Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται πως στη βάση των αποφάσεων στις οποίες κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούλιο η Ελλάδα δικαιούται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης 31 δισ. ευρώ, ήτοι επιχορηγήσεις ύψους 19 δισ. ευρώ και δάνεια 12 δισ. ευρώ. Για να λάβει τα χρήματα αυτά στο σύνολό τους, η χώρα μας θα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και κυρίως θα πρέπει να καταρτίσει το προαναφερόμενο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα περιγράφει την μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας για τα έτη 2021-2023.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει μία σειρά πολιτικών που θα είναι σύμφωνες με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο ισχύει για όλες τις χώρες.

 

Πηγή: insider.gr