Μεγάλες αλλά και μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν «πρωτόκολλο»… υποδοχής των αδειούχων, με υποχρεωτικό τεστ πριν την έλευση στο γραφείο.

 

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση με αφορμή την επιστροφή των τελευταίων αδειούχων του Αυγούστου στα αστικά κέντρα και ως εκ τούτου στην εργασία τους.

Μεγάλες αλλά και μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις, υπό τον φόβο ότι η επιστροφή των αδειούχων ενδέχεται να συνοδευτεί από την διάδοση του κορονοιού στους χώρους εργασίας, εφαρμόζουν «πρωτόκολλο»… υποδοχής τους, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό τεστ, πριν την έλευση στο γραφείο.

Ήδη οι μεγάλες τράπεζες εφάρμοσαν εγκαίρως τα δικά τους πρωτόκολλα επιστροφής, με προληπτικό τεστ που καλύπτεται από την τράπεζα και τηλεργασία μιας εβδομάδας μετά την επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πολυεθνικές εταιρείες, που έχουν κάνει συμβάσεις με ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα, ώστε οι υπάλληλοί τους να υποβάλλονται σε τεστ και με το αρνητικό αποτέλεσμα ανά χείρας, να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους την επομένη.

Διαβάστε επίσης  Issue 789

Ήδη από τα μέσα Αυγούστου οι ιδιωτικές μονάδες υγείας εφαρμόζουν προληπτικά τεστ σε όσους γυρίζουν από διακοπές, κάτι που ζήτησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Τηλεργασία και άδεια covid

Οι εκδρομείς του Αυγούστου προβληματίζουν και τους επιδημιολόγους, καθώς το ενδεχόμενο να είναι φορείς του ιού είναι ορατό, ειδικά για όσους έρχονται από τα νησιά και τις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές της χώρας.

Υπάρχει σύσταση προς τους μεγάλους οργανισμούς όπου το προσωπικό είναι πολυπληθές να εφαρμόζεται μια ιδιότυπη «καραντίνα» μίας ή δύο εβδομάδων ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι φορείς του ιού, με εργασία εξ αποστάσεως όπου είναι εφικτό.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το στοίχημα για τους βιομηχανικούς ομίλους, που έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον δυσκολία, καθώς πολλοί υπάλληλοι εργάζονται σε πόστα που είναι ανέφικτη η εξ αποστάσεως εργασία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η προσφιλέστερη λύση είναι οι 5ήμερες άδειες covid (άνευ αποδοχών) σε όσους επιστρέφουν από διακοπές.

Στο Δημόσιο όσοι έρχονται από περιοχές με πολλά κρούσματα αλλά και τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου εργάζονται με τηλεργασία ή back office για τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Ως ύστατη επιλογή υπάρχει κι εκείνη της αναστολής σύμβασης για τις ευπαθείς ομάδες, με την λήψη της αποζημίωσης των 534 ευρώ.

 

Πηγή: insider.gr