Η ανεργία των νέων εκτοξεύτηκε στη χώρα σε επίπεδα των αρχών του 2019 – Καλύτερα ωστόσο από την Ισπανία που το άλμα της νεανικής ανεργίας ήταν ακόμα μεγαλύτερο γυρίζοντας το χρόνο τέσσερα χρόνια πίσω

 

Η πανδημία του κορωνοϊού συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή: είναι μια μόλυνση που επηρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Τα στοιχεία της Eurostat όμως αποκαλύπτουν την άλλη πτυχή του κορωνοϊού: Αυτή που βλάπτει περισσότερο τις νέες παραγωγικές ηλικίες, χωρίς «υποκείμενες καριέρες».

Το 2020 ήταν μια τραγική χρονιά για την νεανική απασχόληση στον ευρωπαϊκό νότο και την Ελλάδα.

Η νεανική ανεργία έκανε άλμα στο 31,1% στην Ιταλία (κίτρινη γραμμή), στο 37,5% στην Ελλάδα (πράσινη γραμμή) και στο 41,7% στην Ισπανία (λευκή γραμμή):

 

 

Ουσιαστικά τέσσερις στους 10 νέους σε Ελλάδα και Ισπανία – και τρεις στους 10 στην Ιταλία – δεν έχουν εργασία και εισόδημα στην πλέον παραγωγική ηλικία, και κατά πολλούς την πιο κρίσιμη για το χτίσιμο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της εξειδίκευσης

Διαβάστε επίσης  Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής του Γέιλ: Θα φοράμε μάσκες μέχρι και το 2022

Στην Ελλάδα και την Ιταλία η απασχόληση των νέων έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που ήταν χρόνο πίσω. Στην περίπτωση της Ισπανίας το πισωγύρισμα είναι ακόμα χειρότερο, η ανεργία των νέων έχει επιστρέψει σε επίπεδα 2016, ακυρώνοντας ουσιαστικά το αφήγημα ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Το εντυπωσιακό (ή όχι και τόσο εντυπωσιακό) είναι ότι στην κατ’ εξοχήν χώρα του ευρωπαϊκού πυρήνα, στην Γερμανία, ο κορωνοϊός φαίνεται πως άφησε ανεπηρέαστη την απασχόληση των νέων.

Η ανεργία των νέων είναι μόλις στο 5,7%, δηλαδή μόλις ένας στους 18 νέους είναι χωρίς δουλειά.

 

Πηγή: newmoney.gr