Οι επισκέψεις σε εστιατόρια και ταβέρνες εμφανίζονται μειωμένες κατά -38%, οι παραγγελίες delivery φαγητών στο -19% και οι αγορές καφέ εκτός σπιτιού στο -13%.

 

 

Ακόμη και μετά την άρση του lockdown οι Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό φαίνεται ότι επιλέγουν να μαγειρεύουν και να φτιάχνουν γλυκά στο σπίτι αντί να παραγγέλνουν delivery και να τρώνε σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η οποία διεξήχθη τον Αύγουστο του 2020, το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωσε ότι σε σχέση με το προηγούμενο έτος άλλαξε τις συνήθειες του και μαγειρεύει στο σπίτι αυξήθηκε κατά 31%. Παράλληλα αυξημένο κατά 25% εμφανίζεται το ποσοστό και όσων δηλώνουν ότι επιλέγουν να καταναλώνουν ακόμη και καφέ στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνοδος κατά 15% καταγράφεται σε όσους δηλώνουν πως παρασκευάζουν σπιτικά γλυκά ενώ κατά 13% σε όσους επιλέγουν να φτιάχνουν μόνο τους στο σπίτι, σουβλάκι, πίτσα και μπέργκερ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία εστιάζει στις καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και κατά πόσον επηρεάζονται ακόμα από την πανδημία του κορονοϊού δείχνουν ότι αρκετές συμπεριφορές που υιοθέτησαν οι καταναλωτές την περίοδο της καραντίνας συνεχίζονται, είτε για προστασία είτε για οικονομικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

Έτσι, στον αντίποδα, οι επισκέψεις σε εστιατόρια και ταβέρνες εμφανίζονται μειωμένες κατά -38%, οι παραγγελίες delivery φαγητών στο -19% και οι αγορές καφέ εκτός σπιτιού στο -13%.

 

Προβληματισμός στην εστίαση για το φθινόπωρο

Την ίδια ώρα στον κλάδο της εστίασης μετά το «πικρό» καλοκαίρι από πλευράς τζίρου, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες με τους επιχειρηματίες να χτυπούν «καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους.

Από τους πρώτους κιόλας καλοκαιρινού μήνες ο τζίρος στα εστιατόρια και τις ταβέρνες κατέγραφε πτώση άνω του 60% ενώ αρκετές επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς αποφάσισαν να μην ανοίξουν καθόλου φέτος.

Τα νέα μέτρα που ήρθαν τον Αύγουστο σε αρκετές περιοχές λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ήταν ακόμη ένα πλήγμα για τον κλάδο ενώ σήμαναν το τέλος της σεζόν για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται ακόμη ένας κρίσιμος μήνας για την εστίαση, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά να εκτιμά ότι οι νέοι περιορισμοί έφεραν επιπλέον πτώση του τζίρου της τάξεως του 20%.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν τέλος ότι εφόσον δεν υπάρξει στήριξη προς τον κλάδο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας.

 

*Πίνακας: ielka.gr

 

Πηγή: insider.gr