Ο σκοπός του νέου νομοσχεδίου είναι να κάνει την αγορά των apps πραγματικά ελεύθερη.

 

O Fedot Tumusov, βουλευτής του κόμματος A Just Russia και ένας από τους πολιτικούς που βοήθησαν ώστε να αρθούν οι σοβαροί περιορισμοί που είχε επιβάλλει η Ρωσία στο instant messenger του Telegram, εισηγήθηκε ένα νομοσχέδιο στη Δούμα σχετικό με τη λειτουργία των online stores για τα applications. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα από όπου, δηλαδή, μπορούμε να κάνουμε download τις εφαρμογές που θέλουμε – η με άλλα λόγια τους δύο μόνο παρόχους που είναι διαθέσιμοι το App Store της Apple και το Play Store της Google.

 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, το νομοσχέδιο έχει δύο σκέλη:

  • Πρώτον, θέλει να υποχρεώσει την Apple και τη Google να επιτρέψουν την εγκατάσταση και άλλων ηλεκτρονικών καταστημάτων που πουλούν εφαρμογές (κάτι που δεν το επιτρέπουν μέχρι στιγμής) στα smartphones των χρηστών τους και δεύτερον, να μπει πλαφόν στην προμήθεια που χρεώνουν αυτά τα καταστήματα με μάξιμουμ χρέωση το 20%.
  • Τέλος, υπάρχει και πρόβλεψη ώστε ένα μέρος των χρημάτων να μεταφέρεται με σκοπό να εκπαιδευτεί εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Διαβάστε επίσης  Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε: Top ποικιλία στο Βολόσυρο

Το “χαράτσι”

Τι προμήθεια όμως λαμβάνουν αυτή τη στιγμή το App Store και το Play Store για κάθε εφαρμογή που “κατεβάζουμε”; Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, η προμήθειά τους όμως είναι στο 30%. Κάτι, δηλαδή, που έχει κάνει τους developers να δυσανασχετούν και με το δίκιο τους. Έτσι, η Ρωσία -τουλάχιστον, αν περάσει το νομοσχέδιο- κάνει ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για να σπάει το μονοπώλιο των δύο κολοσσών ενώ παράλληλα να ελαφρύνει και λίγο τη βαριά “φορολογία” προς τους developers.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι τον Ιούλιο το Spotify και η ιαπωνική εταιρεία Rakuten έκαναν πολύ σοβαρά παράπονα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις μονοπωλιακές τακτικές της Apple. Μένει να δούμε, αν αυτές οι κινήσεις θα αλλάξουν λίγο το τοπίο προς το καλύτερο. Ή αν το αυτί των δύο τεχνολογικών κολοσσών δε θα ιδρώσει καθόλου.

 

Πηγή: esquire.com.gr