Όλοι κρατούν στάση αναμονής αυτές τις μέρες, περιμένοντας να δουν τι πρόκειται να συμβεί με την πανδημία και αν η μείωση των κρουσμάτων θα επαναφέρει τη διασκέδαση στην κανονική της λειτουργία, τους επόμενους μήνες. Όταν φυσικά μιλάμε για κανονική λειτουργία, αναφερόμαστε στην άρση του ωραρίου που ισχύει σήμερα και αφορά όλους τους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Οι φήμες λένε ότι αυτό το ωράριο θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Σίγουρα υπάρχει έντονος προβληματισμός, αν και κατά πόσο αυτό το μέτρο έχει σχέση με το κορονοιό ή αν απλά ο ιός χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή, για να επιβληθεί στη χώρα μας το συγκεκριμένο μέτρο.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν ωφελεί σε τίποτα, ως προς την προστασία των πολιτών. Μάλιστα θεωρώ ότι έβαλε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους πολίτες, που συνωστίζονταν στις 12.00, αφού ήθελαν να εξαντλήσουν και το τελευταίο διαθέσιμο λεπτό που θα μπορούσαν να διασκεδάσουν.

Αν πάλι η επιβολή του μέτρου είναι για να ελεγχθεί κατά κάποιο τρόπο η διασκέδαση, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πουθενά στο κόσμο δεν κλείνουν όλα τα μαγαζιά στις 12.00. Στην Αγγλία όπου έζησα για πολλά χρόνια υπήρχαν χώροι που έκλειναν στις 23.30 (εστιατόρια και pub), υπήρχαν άλλα που είχαν άδεια και έκλειναν στις 2.00 και club που έκλειναν ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Προφανώς αυτό εξαρτιόταν από την άδεια που είχε λάβει ο κάθε χώρος.
Αν λοιπόν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει κάτι τέτοιο θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει ποιοι δικαιούνται να μένουν ανοιχτοί μέχρι τις 12.00 και ποιοι μπορούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους ως πιο αργά.

Διαβάστε επίσης  Πασχαλινά Ντου...στον Φούρνο Ντουρουντούς!

Δεν γίνεται να συνεχίσει να εφαρμόζεται αυτό το μέτρο για πολύ ακόμα, γιατί ουσιαστικά ωθεί όλους τους χώρους διασκέδασης σε λουκέτο. Όσο ρομαντικοί και καψούρηδες και να είναι με το Βέρτη, δεν πρόκειται να καταφέρουν να ωθήσουν τη μάζα στα μπουζούκια και τα clubs το απόγευμα.

Ας μιλήσει ανοιχτά λοιπόν η κυβέρνηση για το θέμα και ας ξεκαθαρίσει έως πότε θα ισχύσει το μέτρο, γιατί πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα υπάρξουν αντιδράσεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αν πάλι θεωρούν ότι με αφορμή την πανδημία πέτυχαν τον έλεγχο του ωραρίου διασκέδασης, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το κλίμα βράζει και δεν αργεί η ώρα που θα πυροδοτηθεί ένας καθολικός μηχανισμός αντίδρασης.


Το χειρότερο δεν το έχουν δει ακόμα. Αναφέροντας και πάλι το παράδειγμα της Αγγλίας, θα σας θυμίσω ότι η προσπάθεια ελέγχου του clubbing πριν από κάποια χρόνια, ώθησε πολλούς νέους στην διοργάνωση “παράνομων parties” που στήνονταν σε απίθανα μέρη (κλειστές αποθήκες, εγκαταλελειμμένοι χώροι) με όσα συνεπάγεται ο όρος «παράνομα», κάτι που δεν θα ήθελε κανείς να συμβεί, γιατί τότε θα μιλάγαμε για πραγματικά ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εκεί πλέον δεν θα μιλάμε για πρόστιμα σε επιχειρήσεις και κλείσιμο για 10 μέρες…η επιβολή μέτρων θα είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση και η αποφυγή συγκρούσεων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Διαβάστε επίσης  To Katharo: 14 χρόνια δίπλα σας!

Μέσα από αυτές τις γραμμές λοιπόν εκπέμπω “SOS” στη διασκέδαση…είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο μπορεί κάποιοι να φαντάζονται.

Άρθρο του Ανδρέα Γαρυφαλή

Για την Chillin Press

P.S: Ίσως το σχετικό βίντεο βοηθήσει να αντιληφθούμε τι μπορεί να συμβεί…