Το τελευταίο εμβόλιο που μπαίνει επίσημα σε φάση δοκιμών δεν είναι μια επώδυνη ένεση αλλά χορηγείται με ένα απλό ρινικό ψεκασμό

 

Το Πεκίνο ενέκρινε την έναρξη δοκιμών πρώτης φάσης για ένα εμβόλιο που θα χορηγείται με ρινικό ψεκασμό αντί για επώδυνη ένεση. Το εμβόλιο ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Σιαμέν, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, καθώς και ο κατασκευαστής εμβολίων Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise.

Το ενδορινικό σπρέι έχει προηγουμένως αξιοποιηθεί ως εμβόλιο για τη γρίπη και συνιστάται για χρήση σε παιδιά και ενήλικες που θέλουν να αποφύγουν την βελόνα. Αν και δεν είναι η πιο συχνή επιλογή, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να αναπτύξουν τα σπρέι ως εναλλακτική λύση στα ενδομυϊκά τρυπήματα για κάθε είδους εμβόλια.

 

Τα υποψήφια κινεζικά εμβόλια

Το ενδορινικό εμβόλιο είναι η δέκατη υποψηφιότητα εμβολίου από την Κίνα που προχωρά στο κρίσιμο στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους. Η χώρα αυξάνει το προβάδισμά της στην ανάπτυξη εμβολίων καθώς ο πρωτοπόρος της Δύσης, η AstraZeneca Plc αναγκάστηκε να σταματήσει τις ανθρώπινες δοκιμές για να διερευνήσει μια ασθένεια του νωτιαίου μυελού που ανέπτυξε άτομο στο οποίο χορηγήθηκε το πειραματικό της εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ήρθε από τα Σφακιά να ξετρελάνει τα Χανιά!

Το ενδορινικό σπρέι περιέχει εξασθενημένο ιό γρίπης που μεταφέρει τα γενετικά τμήματα της «πρωτεΐνης-ακίδας» του κοροναϊού. Χορηγείται μέσω της ρινικής οδού, μιμείται τη φυσική λοίμωξη των αναπνευστικών ιών για να διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του παθογόνου που προκαλεί το Covid-19, σύμφωνα με το Science and Technology Daily, μια έκδοση που συνδέεται με το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.

Μερικοί επιστήμονες ελπίζουν ότι ένα εμβόλιο που ψεκάζεται μέσω της μύτης μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να σταματήσει την εξάπλωση του ύπουλου ιού μέσω των αναπνευστικών οδών. Η ένεση με βελόνα μπορεί να προκαλέσει συστηματική ανοσοαπόκριση για την πρόληψη σοβαρής ασθένειας, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει τη μόλυνση.

Προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ρινικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη βλάβη των πνευμόνων σε ποντίκια και χάμστερ όταν εκτεθούν στον κορονωϊό, ανέφερε η Science and Technology Daily.

 

Παγκόσμιος αγώνας

Το ρινικό σπρέι είναι μεταξύ 35 άλλων υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στη φάση δοκιμής σε ανθρώπους, καθώς ο παγκόσμιος αγώνας για το ποιός θα καταφέρει πρώτος να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του θανατηφόρου παθογόνου εντείνεται.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 788: You Never Know..

Μετά το πισωγύρισμα της AstraZeneca, οι πιο προηγμένοι παραγωγοί εμβολίων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της CanSino Biologics και της κρατικής εταιρείας China National Biotec Group διαφημίζουν την ασφάλεια των δικών τους εμβολίων.

Η CNBG είπε ότι οι δύο λήψεις που δοκιμάζουν είναι αποτελεσματικές στην αποτροπή της μόλυνσης. Κανένας από τους Κινέζους διπλωμάτες και εργαζόμενους που ταξιδεύουν σε καυτά σημεία ιών στο εξωτερικό δεν έχει αναφέρει μολύνσεις αρκετούς μήνες μετά τη λήψη των εμβολίων, είπε ο Ζου Σονγκ, επικεφαλής της CNBG, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Science and Technology Daily.

Η CanSino, η οποία χρησιμοποιεί μια τεχνική παρασκευής εμβολίων παρόμοια με αυτήν της AstraZeneca, δήλωσε ότι το εμβόλιό της το οποίο αναπτύσσει με τη στήριξη του στρατού είναι ασφαλές και δεν έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στις δοκιμές.

Ο Ζου Τάο, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής του CanSino, υπερασπίστηκε το εμβόλιο ενάντια στην κριτική ότι φαίνεται να προκαλεί λιγότερα αντισώματα σε σύγκριση με αυτά που δημιουργούνται από τους αντιπάλους τους, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca και Moderna Inc. Η διακύμανση των μετρήσεων αντισωμάτων είναι αποτέλεσμα της χρήσης διαφορετικών μεθόδων μέτρησης, είπε ο Ζου σε παρουσίαση στους επενδυτές αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

 

Πηγή: newmoney.gr