H εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για απάτη σε βάρος του ιταλικού κράτους, σχετικά με εταιρίες που παρήγαγαν και πούλησαν προστατευτικές μάσκες στο δημόσιο τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, εκατομμύρια μάσκες διατέθηκαν στην αγορά με πλαστές βεβαιώσεις ασφαλείας ή πωλήθηκαν σε δημόσιους οργανισμούς, ακόμη και σε εκατονταπλάσια τιμή από αυτή της πραγματικής τους αξίας.

Όπως έχει διαρρεύσει, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι έρευνες φέρονται να επικεντρώνονται στις ευθύνες περίπου δέκα ατόμων. «Το ιταλικό κράτος ξόδεψε συνολικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», γράφει η Corriere della Sera.

Ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν στο εσωτερικό του ιταλικού κρατικού μηχανισμού υπήρχαν διεφθαρμένοι ανώτεροι υπάλληλοι και στελέχη που ευνόησαν την οικονομική ζημία σε βάρος των ταμείων του δημοσίου.

Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι στα τελωνεία της χώρας παραμένουν υπό κατάσχεση 4.800.000 προστατευτικές μάσκες, 26.000.000 γάντια μιας χρήσεως, 65.000 εξαρτήματα μηχανημάτων για μονάδες εντατικής θεραπείας και 47.000 ειδικά, προστατευτικά γυαλιά. Η κατάσχεση αποφασίσθηκε διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 787: Ο Αλέξης επέστρεψε...

Μεγάλο μέρος του υγειονομικού αυτού υλικού είχε πληρωθεί προκαταβολικά, λόγω των σημαντικών ελλείψεων που είχαν προκύψει σε όλη την χώρα. Υπήρξαν περιπτώσεις, τέλος, στις οποίες επιχειρηματίες έλαβαν χρήματα από το ιταλικό δημόσιο και στην συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι οι προστατευτικές μάσκες, που έπρεπε να παραδώσουν, ήταν ανύπαρκτες.

 

Πηγή: iefimerida.gr