Από την Apple έως τη Louis Vuitton, η μάσκα αποτελεί το νέο επικερδές τοπίο – Με διαμάντια, λογότυπα, διαφανείς, ρομποτικές, οι μάσκες ικανοποιούν τις πλασματικές ανάγκες της ματαιοδοξίας

 

Η επέλαση της πανδημίας εισήγαγε την χρήση της μάσκας στην καθημερινότητά όλου του πλανήτη. Η ανθρώπινη φύση, όμως, εκτός από αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα διαθέτει και απέραντη ματαιοδοξία. Ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένα ανελέητο κυνήγι ευτυχίας και ευδαιμονίας, ταλαιπωρώντας διαρκώς τον εαυτό του με κάθε λογής επιθυμίες και πλασματικές ανάγκες, τις οποίες «πρέπει» να ικανοποιήσει. Κάπως έτσι, μία άβολη αναγκαιότητα μετατράπηκε σε ένα επικερδές νέο τοπίο.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι στην Κίνα κατασκευάστηκε, μετά από ειδική παραγγελία, η πιο ακριβή μάσκα προσώπου κατά του Covid-19. Η τιμή της; 1,5 εκατομμύρια δολάρια, καθώς διαθέτει 210 καράτια διαμαντιών. Για τη δημιουργία αυτής επιστρατεύθηκε το φημισμένο κοσμηματοπωλείο του Ισραήλ Yvel, το οποίο ανακοίνωσε ότι η ειδική αυτή κατασκευή θα παραδοθεί στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της στα τέλη του 2020.

Ο γνωστός φωτογράφος της Νέας Υόρκης Βαν Σίσε διαπίστωσε σχετικά νωρίς την ανάγκη του κόσμου να κατακτήσει κάτι που του επιβλήθηκε από τη μία ημέρα στην άλλη, φέρνοντας το πιο κοντά στον ίδιο ή αξιοποιώντας το ως ευκαιρία για να ξεχωρίσει. Για πολλές μέρες στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας στη Νέα Υόρκη περιφερόταν στους δρόμους της πόλης, απαθανατίζοντας στιγμιότυπα με άτομα που είτε φορούσαν μάσκες σαν αυτές που φορούν αθλητές της μεξικανικής αγώνες πάλης, είτε μάσκες ζώων, κινηματογραφικών χαρακτήρων και ούτω καθεξής.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: Ο Νίκος Μαυρής για πρώτη φορά στο Ηράκλειο

Η Maskalike απεικονίζει το μέρος του προσώπου που κρύβει η μάσκα

Μια εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο εκμεταλλεύθηκε την τάση της αυτοπροβολής και της εμμονής που κυριαρχεί με τις σέλφις. Σχεδίασε ένα είδος μάσκας με την ονομασία Maskalike. Ουσιαστικά απεικονίζει το μισό μέρος του προσώπου που κρύβει η μάσκα.

Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν φωτογραφίες του προσώπου τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν «επιδιόρθωση» και βελτίωση της μύτης ή των χειλιών τους.

 

Ανάρπαστες οι μάσκες της Apple

Πολλές είναι οι εταιρείες που κατασκεύασαν τις δικές τους μάσκες, οι οποίες κοσμούνται από το λογότυπό τους. Η Apple δεν περιορίστηκε σε αυτό. Εκείνοι που μεγαλουργούν στο τμήμα σχεδιασμού της εταιρείας που ευθύνεται για την μοντέρνα εμφάνιση των δημοφιλών iPhone και iPad, δημιούργησαν την Apple Face Mask. Η μάσκα αυτή απευθύνεται μονάχα στους δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά, έχει γίνει ανάρπαστη, με τους θαυμαστές της εταιρείας να απαιτούν να διατεθεί και στο ευρύ κοινό.

Διαβάστε επίσης  Summer 2024 Opening Party @ Dielefsis Cocktail & Music bar (26/4)

Η μάσκα διαθέτει τρία στρώματα που φιλτράρουν τα εισερχόμενα και τα εκπνεόμενα σωματίδια. Το στυλ της είναι μίνιμαλ, ενώ διατίθεται σε κουτί, αντίστοιχο με αυτό των κινητών. Η Apple ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει και μια διάφανη χειρουργική μάσκα για τους υπαλλήλους της, προκειμένου οι πελάτες με προβλήματα ακοής να μπορούν να βλέπουν τα πρόσωπα των εργαζόμενων και να διαβάζουν αν χρειάζεται τα χείλη τους. Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως διάφανη χειρουργική μάσκα που εγκρίθηκε από το FDA.

 

 

Η βιομηχανία της μόδας σχεδιάζει μάσκες με λογότυπα

Η βιομηχανία μόδας δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει τη ζήτηση στις μάσκες που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή. Παγκόσμια μπραντς που έχουν ταυτιστεί με την πολυτέλεια σχεδίασαν μάσκες με λογότυπα, ιδιαίτερα σχέδια και υφάσματα. Κάποιες από αυτές πωλούνται στην αγορά από 100 μέχρι 500 δολάρια. Η Louis Vuitton εισήγαγε διαφανές προστατευτικό προσώπου που κοστίζει 965 δολάρια.

Διαβάστε επίσης  Χαΐνηδες live @ Bras de frères (14/4)

Η Ιαπωνική εταιρεία Donut Robotics λάνσαρε μία νέα ρομποτική μάσκα προσώπου που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, η «έξυπνη μάσκα» C-Face φοριέται όπως μία κανονική μάσκα προσώπου, μόνο που είναι συνδεδεμένη με Bluetooth και μπορεί να μεταφράσει οτιδήποτε λέει αυτός που την φορά σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες. Η λευκή πλαστική μάσκα συνδέεται με το smartphone του χρήστη, επιτρέποντας του να πραγματοποιήσει κλήσεις και μηνύματα, απευθείας από την μάσκα. Οι μάσκες διατίθενται μόνο στην Ιαπωνία, ενώ θα κατακτήσουν και τη διεθνή αγορά σε λίγους μήνες.

Ξεχωριστές είναι και οι χειρουργικές επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, κατασκευασμένες με τον συνδυασμό νανοτεχνολογίας, σε συνδυασμό με την τεχνολογία αιχμής της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για μάσκες που εκτυπώνονται! Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να πειραματιστούν με το ευτελές αυτό αντικείμενο, μετατρέποντάς το σε πολύτιμο αξεσουάρ.

 

Πηγή: protothema.gr