Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής ενός νέου lockdown άφησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

 

«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown» είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Ενδεχομένως θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά δηλαδή η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα δέκα μέρες ή δύο εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα σχολεία που ήδη είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού ο καθηγητής σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πως οι εκπαιδευτικοί είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο γιατί κινείται στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 - by GAS Motosport Culture

«Οι καθηγητές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο γιατί κινούνται στην κοινωνία π.χ. στο μετρό. Η εμεπιρία από την Αγγλία τον Ιούνιο έδειξε ότι περισσότερο κινδύνευαν οι καθηγητές παρά οι μαθητές. Ήταν αναμενόμενο να φτάσουμε εκεί. Όλα τα μέτρα τα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα σχολεία. Θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν» ανέφερε ο κ. Σύψας.

Για τα τεστ κορονοϊού σε δασκάλους και καθηγητές σημείωσε πως «δεν είναι πανάκεια».

«Μπορούμε σήμερα να ελέγξουμε όλους τους καθηγητές της Ελλάδας και αύριο κάποιος από αυτούς να μολυνθεί. Δεν έχουμε να κερδίσουμε πολλά, εκτός αν κάνουμε τεστ κάθε εβδομάδα, πράγμα αδύνατο. Προκρίνουμε καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα: μάσκα, αερισμός χώρος και αποστάσεις. Αν τα τηρούν ακόμη κι ένας μολυσμένος καθηγητής δεν θα κάνει διασπορά μεγάλη στο σχολείο και θα το ελέγξουμε πιο εύκολα», επισήμανε.

 

 

Πηγή: reader.gr