Ολοένα και περισσότερο ακούγεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το σχετικό μοντέλο στην Αττική για τον περιορισμό εξάπλωσης της Covid-19.

 

Τη λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων, με σκοπό την ανακοπή της διασπορά του κορονοϊού, εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί, μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα στην Αττική.

Την Δευτέρα, είχαμε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα, αφού καταγράφηκαν 453. Τα 174 από αυτά ήταν στην Αττική και τα 184 στο Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Επιπλέον, 595 άνθρωποι νοσηλεύονται, με τους 79 να είναι διασωληνωμένοι.

Οι δύο ομάδες που προβληματίζουν τους ειδικούς για την Αττική, είναι από τη μία οι μετανάστες, επειδή ζουν πολλά άτομα μέσα σε ένα σπίτι και είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες, και από την άλλη οι ηλικιωμένοι, όπου το πρόβλημα προκύπτει από τους οικείους τους, καθώς κολλούν από μέλη της οικογένειάς τους.

Οι ειδικοί λοιπόν, μελετούν την εφαρμογή του λεγόμενου “μοντέλου της Μαδρίτης” για την Αττική, ώστε να ανακοπεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης  Issue 730

Κορονοϊός: Τι είναι το “μοντέλο της Μαδρίτης”

Το “μοντέλο της Μαδρίτης”, είναι ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί, οι οποίοι το εφάρμοσαν πρόσφατα, επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο “κόκκινο” επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορονοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος.

Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, στη Μαδρίτη, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης  «No Time To Die»: Παγκόσμια πρεμιέρα για τη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ τον Σεπτέμβριο

Επιπλέον, στις “κόκκινες ζώνες” τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ – με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν ντελίβερι -, η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό χώρο.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά “κόκκινων” περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο ακόμη πυλώνες του ισπανικού μοντέλου, που εξετάζονται και για την Αττική.

Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων.

 

Πηγή: esquire.com.gr