Η επιστολική ψήφος επιστρέφει στη Βουλή, καθώς η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία των βουλευτών απέτυχε παταγωδώς.

 

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά τα πράγματα…

Η προσπάθεια -σε καιρό, θυμίζουμε, πανδημίας- να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσα από την πλατφόρμα με την οποία γίνονται οι τηλεσυνεδριάσεις, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν εξ αποστάσεως οι βουλευτές, απέτυχε παταγωδώς!

Χθες, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, έγινε η δοκιμή της εφαρμογής από τους τεχνικούς, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit.gr, έδειξε υψηλή αποτυχία σε συνδέσεις, πολύωρη διαδικασία και αστοχίες καταγραφής ψήφου. Η εταιρεία, δε, που έχει δημιουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βουλή, ενημέρωσε ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν ηλεκτρονικό τρόπο εξ αποστάσεως συμμετοχής σε ψηφοφορία, αλλά χρειάζεται τρεις περίπου μήνες.

 

Φυσική παρουσία 50 βουλευτών και οι υπόλοιποι με επιστολή

Με τον κορονοϊό, ωστόσο… εδώ, αποφασίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος των βουλευτών, όπως άλλωστε και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης  New entry Tried & Tested: Strapatsada at The Jar cafe

Έτσι, πλέον οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα διεξάγονται με τη φυσική παρουσία έως 50 βουλευτών και οι υπόλοιποι θα ψηφίζουν δια επιστολής από τις εκλογικές τους περιφέρειες.

 

Πέντε ώρες για πέντε άρθρα!

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τόνισε πως η χθεσινή δοκιμαστική προσπάθεια να ψηφίσουν «εικονικά» οι βουλευτές με τη νέα τεχνολογική μέθοδο της πλατφόρμας, δημιούργησε πολλές αμφιβολίες και επιφυλάξεις. Όπως σημείωσε, υπήρξαν 26 αποτυχημένες απόπειρες, παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα κακής σύνδεσης, ενώ, όπως αποδείχτηκε, για να δουλέψει αυτό το σύστημα και να ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές, χρειάζονται 5 ώρες για 5 άρθρα!

Η επιστολική ψήφος, να θυμίσουμε, δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχει στον κανονισμό της Βουλής και εφαρμόζεται για όσους απουσιάζουν στο εξωτερικό για αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής, είτε όταν υπάρχουν λόγοι κύησης και λοχείας.

 

Πηγή: gazzetta.gr/plus