Ζοφερή η εικόνα στον κλάδο της εστίασης με τους επιχειρηματίες να προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

 

Στο «κόκκινο» βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η εστίαση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού ενώ η αβεβαιότητα των επιχειρηματιών του κλάδου για το επόμενο διάστημα παραμένει έκδηλη.

Εκτός από τη «βουτιά» του τζίρου η οποία σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ήταν μεγαλύτερη σε εστιατόρια και ταβέρνες ξεπερνώντας το 60%, οι επαγγελματίες της εστίασης από τα μέσα Αυγούστου έχουν να αντιμετωπίσουν και τα επιπλέον μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Τα δύσκολα έχουν ξεκινήσει ήδη και είμαστε ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το μέλλον» λέει στο insider.gr o Στράτος Νταργαράς, επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών».

Κατάρρευση του τζίρου στην εστίαση κατά το δεύτερο τρίμηνο έτους αλλά και κατά τον Ιούλιο, δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε μείωση 59% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου ανήλθε σε 117.622.266 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 40,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Επιπλέον πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις αποτελεί και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας έως τις 12 το βράδυ.Σύμφωνα μάλιστα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου το υφιστάμενο ωράριο είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης κατά 20%.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο, επισημαίνοντας ότι εφόσον τηρούνται όλα τα υπόλοιπα και γίνονται αυστηροί έλεγχοι, δεν υπάρχει λόγος να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματά τους.

«Να επιτρέπουν στους επαγγελματίες που τηρούν τα μέτρα και είναι σοβαροί να δουλέψουν. Από εκεί και πέρα ας γίνονται αυστηροί έλεγχοι με πρόστιμα σε όσους δεν τα τηρούν. Με το ωράριο έως τις 12 το μόνο που καταφέρνουν είναι να συγκεντρώνεται μετά ο κόσμος στις πλατείες» προσθέτει ο κ. Νταργαράς.

 

Ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται

Όσο οι καιρικές συνθήκες παραμένουν καλές οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι τα καταστήματα τους έστω και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε επίσης  Issue 788

Ο μεγάλος προβληματισμός τους ωστόσο είναι για τον χειμώνα που έρχεται καθώς εκτιμούν ότι πολλοί θα διστάζουν να επισκεφθούν καφετέριες και εστιατόρια σε κλειστούς χώρους. Ήδη μάλιστα αρκετές επιχειρήσεις κάνουν τα πλάνα τους σχετικά με το πώς θα διαμορφώσουν τους εξωτερικούς τους χώρους με σόμπες ή άλλες εγκαταστάσεις ώστε να διατηρήσουν τους πελάτες τους ακόμη και τους χειμώνα.

«Ο κόσμος φοβάται να κάτσει μέσα στα καταστήματά μας και τους επόμενους μήνες το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Θεωρώ ότι αρκετοί θα προμηθευτούν σόμπες «μανιτάρια» και θα αναζητήσουν διάφορους τρόπους για θέρμανση των εξωτερικών χώρων» σημειώνει ο κ. Νταργαράς.

Στελέχη του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, η μία στις τρεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της το προσεχές εξάμηνο. Παράλληλα μία στις δύο επιχειρήσεις αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και μία στις τέσσερις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ή του ενοικίου.

Διαβάστε επίσης  Τσίκνο Street Party with Andreasondecks @ Καπενέκης Fish Market (07/3)

 

Πηγή: insider.gr