Νέα, αυστραλιανή μελέτη επιβεβαιώνει την πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του SARS-CoV-2 συγκριτικά με εκείνη της γρίπης.

 

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, μπορεί να επιβιώσει πάνω σε χαρτονομίσματα, σε γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι για ως και 28 ημέρες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης, ανακοίνωσαν Αυστραλοί επιστήμονες σήμερα, στοιχείο που υπογραμμίζει πόσο απαραίτητος είναι ο καθαρισμός και το πλύσιμο των χεριών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σύμφωνα με ερευνητές του CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) του εθνικού επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας, στους 20° Κελσίου, ο SARS-CoV-2 παραμένει μολυσματικός για 28 ημέρες πάνω σε ομαλές επιφάνειες, όπως πλαστικοποιημένα χαρτονομίσματα ή το γυαλί του είδους που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται οθόνες κινητών τηλεφώνων. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύονται στη Virology Journal (Επιθεώρηση Ιολογίας).

Συγκριτικά, ο ιός της γρίπης Α έχει βρεθεί πως επιζεί πάνω σε τέτοιες επιφάνειες για 17 ημέρες.

Η έρευνα του CSIRO συμπεριέλαβε την αποξήρανση του ιού, τη μετατροπή του σε τεχνητή βλέννα, την τοποθέτησή του σε επιφάνειες σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με τα δείγματα ασθενών με την COVID-19, και κατόπιν την εξαγωγή του έπειτα από περίπου έναν μήνα.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Πειράματα που έγιναν σε ελεγχόμενα, εργαστηριακά περιβάλλοντα, στους 20, τους 30 και τους 40° Κελσίου έδειξαν ότι ο χρόνος επιβίωσης του ιού στις επιφάνειες μειωνόταν όσο η θερμοκρασία αυξανόταν.

Το να επαληθευτεί για πόσο χρόνο ο ιός παραμένει πραγματικά βιώσιμος πάνω σε επιφάνειες μας επιτρέπει να προβλέψουμε και να μετριάσουμε την εξάπλωσή του και να κάνουμε καλύτερη δουλειά ως προς την προστασία των πολιτών μας“, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του CSIRO, ο Λάρι Μάρσαλ, σε ανακοίνωση Τύπου του οργανισμού.

Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά που περιέχουν τα σωματικά υγρά μπορούν εξάλλου να αυξήσουν πολύ τον χρόνο επιβίωσης του ιού.

Η έρευνα αυτή μπορεί επίσης να συμβάλλει να εξηγηθεί η προφανής ανθεκτικότητα και εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε ψυχρά περιβάλλοντα με υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων ή πρωτεϊνών, όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, και το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πιο επαρκή τρόπο τον κίνδυνο αυτό“, επισήμανε ο Τρέβορ Ντρου, διευθυντής του Κέντρου Προετοιμασίας για την Αντιμετώπιση Ασθενειών στο CSIRO.

Διαβάστε επίσης  Chania City app: Τα Χανιά μας σε ένα application!

Η Αυστραλία καταγράφει αισθητά καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες πλούσιες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ως αυτό το στάδιο, έχει επιβεβαιώσει περίπου 27.000 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και έχει καταγράψει 898 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου πληθυσμού 25 εκατομμυρίων.

Το επίκεντρο του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Αυστραλία, η πολιτεία Βικτόρια, κατέγραψε σήμερα 15 νέα κρούσματα μόλυνσης, αριθμό αρκετά υψηλότερο από τα 5 ή λιγότερα που οι αρχές έλεγαν πως είναι το επίπεδο στο οποίο θέλουν να φθάσουν προτού χαλαρώσουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα στη Μελβούρνη, την πολιτειακή πρωτεύουσα.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, κατέγραψε έξι νέα κρούσματα μόλυνσης σήμερα, τα πέντε από τα οποία είναι ταξιδιώτες που επέστρεψαν και βρίσκονται σε καραντίνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Πηγή: esquire.com.gr