Μόνο το 60% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας κατάφερε να ανοίξει φέτος το καλοκαίρι λόγω του κορονοϊού.

 

Πολλές δυσάρεστες «εκπλήξεις» περιλάμβανε το 2020 για τον τουριστικό και δη τον ξενοδοχειακό κλάδο όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την θερινή σεζόν την εποχή του κορονοϊού.

Ειδικότερα από το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρα και παρότι είχε πρόθεση να ανοίξει στην αρχή της πανδημίας το 84%, πιστοποιήθηκε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα το 67% και εντέλει άνοιξε το 60%.

Μάλιστα από τις 6.000 μονάδες συνεχούς και εποχικής λειτουργίας που επέλεξαν να ανοίξουν η πλειονότητα τερμάτισε νωρίτερα απ’ ότι συνήθως την σεζόν ενώ και πολλά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας δρομολογούν το κλείσιμο τους λόγω έλλειψης ζήτησης.

 

Μόνο το 60% των ξενοδοχείων άνοιξε φέτος

Ειδικότερα, όπως κατέγραψε η έρευνα του Ινστιτούτου με τίτλο : «Η επαναλειτουργία των Ξενοδοχείων μετά το Lockdown» που παρουσιάστηκε σήμερα, στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700), δημιούργησε Υγειονομικό Πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους. Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιουνίου 2020 για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχε διαπιστωθεί ότι το 84% των ξενοδοχείων σκόπευαν να ανοίξουν.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown από τα 2.478 που σκόπευαν να ανοίξουν και προχώρησαν στην έκδοση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Αντίστοιχα 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown από τα 4.223 (69%) που υπολόγιζαν να ανοίξουν αρχικά και προχώρησαν στην έκδοση υγειονομικού πρωτοκόλλου. Στο σύνολο λοιπόν άνοιξε σχεδόν το 60% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πλειονότητα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας (80%) άνοιξε τον Ιούνιο, αφότου έλαβε και το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, ενώ τα περισσότερα εποχικής λειτουργίας (66%) αποφάσισαν να ανοίξουν τον Ιούλιο. Ενδεικτικό βέβαια της κατάστασης μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό των μονάδων άνοιξε ακόμα και τον πιο δυνατό παραδοσιακά μήνα της θερινής σεζόν, τον Αύγουστο.

 

Στο 23% η πληρότητα, στα 86 ευρώ η μέση τιμή δωματίου

Ακόμα και αυτά που επέλεξαν να ανοίξουν βέβαια, κατέγραψαν χαμηλές πληρότητες με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να λειτουργήσουν για βραχύ χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

Συγκεκριμένα η έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνει ότι η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε Μέση Τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

 

Το 1/3 των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν θα ξανακλείσουν το 2020

Αποτέλεσμα των χαμηλών πληροτήτων αλλά και των μηδαμινών κρατήσεων που καταγράφονται για τους επόμενους μήνες, είναι πως 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν εν μέσω κορονοϊού αποφάσισαν να ξανακλείσουν μέσα στο 2020, έως ότου ανακάμψει η ζήτηση. Μάλιστα τα 503 εξ αυτών υπολογίζουν να κατεβάσουν ρολά έως τον Οκτώβριο, ενώ τα 214 θα ξανακλείσουν μέχρι το τέλος του 2020.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, ο τζίρος του κλάδου της φιλοξενίας θα κυμανθεί κάτω από τις εκτιμήσεις που έκαναν οι ξενοδόχοι στην αρχή της πανδημίας, οι οποίες προέβλεπαν τζίρο 2,8 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. περίπου που ήταν πέρυσι. Όπως είναι λογικό αυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο οι Έλληνες ξενοδόχοι ανατροφοδοτούν την οικονομία, προχωρώντας σε ανακαινίσεις ύψους ενός δισ ευρώ, σενάριο που δεν ισχύσει για φέτος.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

«Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι» κατέληξε ο κ. Βασιλικός.

 

Πηγή: insider.gr