Σημαντικές «ενέσεις» ρευστότητας προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στην ελληνική οικονομία προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.

 

Σηκώνεται σήμερα η αυλαία του προγράμματος επιχορήγησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Αττικής, με προϋπολογισμό που φτάνει στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν ανάλογα προγράμματα από άλλες οκτώ περιφέρειες, το «ζεστό» χρήμα από αυτήν την πηγή θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο, δε, ότι αυτή εβδομάδα είναι εβδομάδα πληρωμών και σε περίπου 174 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι σαφές ότι στο κρίσιμο διάστημα που απομένει ως το τέλος του χρόνου, θα δοθεί εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με τη μέρα, η μάχη της ρευστότητας.

Μόνο μέσα στο μήνα που διανύουμε, υπολογίζεται ότι θα πέσει «ζεστό» χρήμα πάνω από 5 δισ. ευρώ και συνολικά ως το τέλος του Δεκεμβρίου περί τα 11 δισ. ευρώ, είτε με απευθείας χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό είτε σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

 

Ειδικότερα:

 

  • Από τις 23 ως τις 30 του μήνα, περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα δουν στους λογαριασμούς τους 1,4 δισ ευρώ. Επιπλέον, χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν περί τα 460 εκατ. Ευρώ από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με το νέο νόμο Βρούτση
  • Μέσα στον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή στη γ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μοιραστούν 1,5 δισ ευρώ. Αμέσως μετά, με θα ανοίξει και η δ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, με αρχικό προϋπολογισμό 600 εκατ. Ευρώ και με την ιδιομορφία ότι μέρος της- ενδεχομένως το 50%- θα είναι επιχορηγήσεις, δηλαδή όχι δάνεια, σε πληγείσες επιχειρήσεις, κυρίως στους δήμους που επλήγησαν από τον Ιανό.
  • Περί τα 725 εκατ. Ευρώ είναι οι νέες εισροές από το ΕΣΠΑ και η δέσμευση είναι ότι θα πέσουν στην αγορά.
  • Μεγάλο είναι το στοίχημα του β’ κύκλου των κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια για μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με συγκρατημένες εκτιμήσεις, στους μήνες που ακολουθούν θα μοχλευθούν δάνεια τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους. Το 75% έως 90% των νέων δανείων, απευθύνεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας, που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας
  • Άγνωστος «Χ» παραμένουν τα δάνεια με εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία αποτελούν μέρος του «πακέτου» ενισχύσεων 540 δις ευρώ, που αποφάσισε τον περασμένο Μάιο το Eurogroup. Κρίσιμο μέγεθος χαρακτηρίζονται τα δάνεια, που θα μοχλευθούν μέσω των εγγυήσεων, που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι από το Νοέμβριο μπορεί να ξεκινήσει ένας κύκλος φτηνών δανείων περίπου 3,5 δισ ευρώ

 

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκταμιεύσεις για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης εργαζομένων- ανέργων (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για αναστολές συμβάσεων, κάλυψη μέρους μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»), ενώ ως τελευταίες εγγραφές στον Προϋπολογισμό προστέθηκαν τα 150 εκατ. Ευρώ για την αναλογική κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων όλων αυτών των εργαζομένων, που έχουν ενταχθεί στα ειδικά καθεστώτα, 200 εκατ. Ευρώ για την επέκταση κατά δύο μήνες της επιδότησης ανεργίας, για όσους έληξε ως τον Αύγουστο, 80 εκατ. Ευρώ για την 6μηνη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών- εργαζομένων, 84 εκατ. Ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Οι παρεμβάσεις στο σύνολο του έτους υπολογίζονται σε 21,5 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στον Προϋπολογισμό σε συνεννόηση με τους Θεσμούς, ως προς την ταμειακή και δημοσιονομική τους αποτύπωση.

 

Πηγή: economistas.gr