Χαμός και άγριο τρολάρισμα στο Twitter – Το Newsweek βάζει στο μικροσκόπιο την καταγωγή της θρυλικής Βασίλισσας της Αιγύπτου, με αφορμή τον «πόλεμο» στα social media

 

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στα social media, με αφορμή την ανακοίνωση ότι η Γκαλ Γκαντότ πρόκειται να υποδυθεί την Κλεοπάτρα, την εμβληματική βασίλισσα της Αιγύπτου που ενέπνευσε αμέτρητους συγγραφείς, καλλιτέχνες και ποιητές στο πέρασμα των αιώνων. Η 35χρονη επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα πρωταγωνιστήσει στη νέα ταινία, αφού η Paramount Pictures κέρδισε τα δικαιώματα του φιλμ μετά από «κονταροχτύπημα» προσφορών με τη Universal, τη Warner Bros., την Apple και το Netflix.

Η Ισραηλινή ηθοποιός και μοντέλο, που άφησε την στρατιωτική της καριέρα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για να ακολουθήσει καριέρα στη σόουμπιζ, έγραψε στο Intagram: «Όπως ίσως θα έχετε ακούσει μέχρι τώρα, θα συνεργαστώ με τη (σκηνοθέτιδα) Πάτι Τζένκινς και τη (σεναριογράφο) Λεάτα Καλογρίδη για να φέρουμε την ιστορία της Κλεοπάτρας, Βασίλισσας της Αιγύπτου, στη μεγάλη οθόνη, όπως δεν την έχετε ξαναδεί ποτέ. Θα αφηγηθούμε για πρώτη φορά την ιστορία της μέσα από το πρίσμα γυναικείου βλέμματος, τόσο πίσω όσο και μπροστά από την κάμερα. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένες που κάνουμε αυτήν την ανακοίνωση της Διεθνή Ημέρα του Κοριτσιού. Ελπίζουμε ότι γυναίκες και κορίτσια ανά την υφήλιο που ονειρεύονται να αφηγηθούν ιστορίες να μην εγκαταλείψουν ποτέ τα ονειρά τους και να πετύχουν να ακουστεί η φωνή τους, για χάρη και άλλων γυναικών».

 

 

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

Η είδηση για το νέο «γυναικείο» κινηματογραφικό πρότζεκτ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους followers της Γκαντότ στο Instagram, με πολλούς να δηλώνουν ότι δεν βλέπουν την ώρα να την απολαύσουν στο ρόλο της εντυπωσιακής Κλεοπάτρας, της δαιμόνιας μονάρχη που κατόρθωσε να γοητεύσει δύο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο.

Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση όμως, υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός χρηστών στα social media, και κυρίως στο Twitter που εξέφρασαν εκνευρισμό, ακόμα και οργή, επειδή επιλέχθηκε μια «λευκή ηθοποιός» (Γκαλ Γκαντότ) για να παίξει την συγκεκριμένη ιστορική φιγούρα. Πίσω από την ενόχληση των συγκεκριμένων χρηστών ήταν φυσικά το εσφαλμένο συμπέρασμα ότι η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη, καθότι Βασίλισσα της Αιγύπτου, και επομένως θα έπρεπε να την ενσαρκώσει μαύρη ηθοποιός στη μεγάλη οθόνη. Η αλήθεια φυσικά είναι πως η Κλεοπάτρα Ζ’ Φιλοπάτωρ ήταν αρχαία Ελληνίδα, και όχι Αιγύπτια όπως πολλοί νομίζουν. Ειδικότερα, ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας, μακεδονικής καταγωγής, που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την Ελληνιστική περίοδο.

 

Δείτε παρακάτω μερικές από τις αναρτήσεις «νευριασμένων» χρηστών:

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης  Και τις απόκριες όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Bras de Frères!

Μπορεί σε αυτήν την περίπτωση οι «μαχητές» του Twitter να έκαναν λάθος, ωστόσο το whitewashing στη βιομηχανία του κινηματογράφου είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Πρόκειται για την ομολογουμένως εξοργιστική πρακτική κάστινγκ του Χόλιγουντ να επιλέγει λευκούς ηθοποιούς για να υποδυθούν μη λευκούς ρόλους, όπως π.χ. έγινε πριν από μερικά χρόνια στο Gods of Egypt και σε αμέτρητες άλλες ταινίες.

Πολλοί έσπευσαν να διορθώσουν και να τρολάρουν τους εξοργισμένους χρήστες, επισημαίνοντάς τους την ελληνική καταγωγή της Κλεοπάτρας.

 

 

 

Newsweek: Ήταν η Κλεοπάτρα λευκή;

Με αφορμή τον «κακό χαμό» που προκάλεσε η επιλογή της Γκαλ Γκαντότ για τον ρόλο της Κλεοπάτρας, το Newsweek ζήτησε τη γνώμη ειδικών ώστε να… διαλευκάνει κατά πόσο η θρυλική Βασίλισσα της Αιγύπτου ήταν λευκή ή όχι.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στα χρόνια έχουν εκφραστεί πολλές, συχνά αντικρουόμενες απόψεις από μελετητές, ωστόσο η επικρατούσα αντιληψη και η πιο αποδεκτή, είναι αυτή που εκφράζει στο περιοδικό η Κάθριν Μπραντ, καθηγήτρια Αρχαιολογίας και Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης: «Η Κλεοπάτρα Ζ’ ήταν λευκή, μακεδονικής καταγωγής, όπως ήταν όλοι οι Πτολεμαίοι κυβερνήτες της Αιγύπτου».

Διαβάστε επίσης  Issue 789

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιοι μέσα στα χρόνια που αμφισβήτησαν τα παραπάνω. Για τον Γκέραλντ Κάντις, διακεκριμμένο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπινγκχάμπτον, δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιστημονική κοινότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ένα αναπάντητο ερώτημα: Ποια ήταν η καταγωγή της μητέρα της. «Ξέρουμε ποιος ήταν ο πατέρας της. Σίγουρα δεν ήταν μαύρος. Όλα τα αδέρφια της είχαν ελληνική-μακεδονική καταγωγή, απ’ όσο γνωρίζω. Η σχέση της Κλεοπάτρας με τα αδέρφια της έχει όμως περισσότερο να κάνει με την εξουσία παρά με την εθνικότητα», συμπληρώνει ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι η Κλεοπάτρα ήταν η αγαπημένη του κόρη.

«Υπήρξαν κάποιοι που υποστήριξαν οτι η μητέρα της Κλεοπάτρας καταγόταν από οικογένεια ιερέων της Μέμφιδας. Σε αυτήν την περίπτωση, η Κλεοπάτρα θα ήταν τουλάχιστον κατά 50% Αιγύπτια στην καταγωγή», σημειώνει η Μπέτσι Μπράιαν, καθηγήτρια Αιγυπτιακής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο John Hopkins University.

Σύμφωνα με το Newsweek, το 2009 μια ομάδα αρχαιολόγων πού εργάζονταν για ένα ντοκιμαντέρ του BBC υπό την καθοδήγηση της Hilke Thuer από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών διερεύνησαν περαιτέρω τη θεωρία ότι η καταγωγή της μητέρας της Κλεοπάτρας μπορεί να διέφερε από την ευρέως αποδεκτή. Όταν ανακάλυψαν λείψανα που πιστεύεται ότι άνηκαν στην πριγκίπισσα Αρσινόη (αδελφή της Κλεοπάτρας) στην Τουρκία, είπαν ότι υποδεικνύουν πως η μητέρα της Αρσινόης (πιθανώς και της διάσημης αδερφής της) ήταν Αφρικανή.

«Ότι η Αρσινόη μπορεί να είχε Αφρικανή μητέρα είναι μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που προσφέρει μια νέα οπτική για την οικογένεια της Κλεοπάτρας και τη σχέση ανάμεσα στις δύο αδελφές», είχε δηλώσει τότε η Thuer.

 

Με πληροφορίες από Daily Mail και Newsweek

 

Πηγή: protothema.gr