Με πρόσφατη απόφαση του, το ΣτΕ ακυρώνει τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ξεκίνησε ο Μεγάλος Περίπατος

 

Ένα touch από δικαστικό drama είναι από σήμερα η υπόθεση του Μεγάλου Περιπάτου του Κώστα Μπακογιάννη, τον οποίο έχουμε αφήσει στο στάδιο της ημιεπιτυχίας. Σε περίπτωση που το ξεχάσατε, ο δήμαρχος της Αθήνας είχε δηλώσει ότι πρόκειται για simulation:

 

«Ο Μεγάλος Περίπατος βγήκε και δεν βγήκε. Αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση. Αλλά αυτή ήταν και η λογική του έργου. Ήταν να ‘τρέξεις’ μια προσαρμογή, μια προσομοίωση.»

 

Ο λόγος που έγιναν πιο περίπλοκα τα πράγματα είναι μία πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Mε την υπ΄ αριθμόν 1992/2020 απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε ως δεκτό το αίτημα ενός πολίτη (πιο συγκεκριμένα, ενός Αθηναίου δικηγόρου, ο οποίος είχε ζητήσει την ακύρωση της Kοινής Yπουργικής Aπόφασης που ξεκίνησε αυτό το υπέροχο ταξίδι ομορφιάς. Στο μεταξύ, η εν λόγω ΚΥΑ έχει ανανεωθεί έως την 21η Νοεμβρίου 2020 με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Διαβάστε επίσης  Βραδιά εγκαινίων για το iReady Service & Accessories!

 

 

Το ΣτΕ λοιπόν κατέληξε στο εξής πόρισμα για την απόφαση που ήταν η βάση των μέτρων που τόσο καλά γνωρίσαμε:

 

«Τα θεσπιζόμενα με την προσβαλλόμενη απόφαση μέτρα, μολονότι ρητώς αναφέρεται σε αυτήν ότι ελήφθησαν κατ’ επίκληση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, δεν συνιστούν πράγματι μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφοράς, δηλαδή επί σκοπώ άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αποφυγής του κινδύνου εμφάνισης της νόσου και περιορισμού της διάδοσής της, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ.
Κατόπιν τούτων, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να ακυρωθούν οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις ως στερούμενες εξουσιοδοτικού ερείσματος, κατά τα βασίμως προβαλλόμενα, παρέλκει δε ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών προβαλλομένων λόγων.»

 

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

Ο Δήμος Αθηναίων από την πλευρά του έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται κανονικά, κι ότι στο μέλλον θα κατατεθεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο όπου θα κλειδώσει η μορφή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Μπακογιάννης μας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα γίνουν πράγματα και θάματα, ακόμη κι αν αυτά συνδυαστούν με κάμποσα Γαλλικά από την πλευρά των οδηγών.

 

 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

 

«Ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου».

 

Σύμφωνα με κάποια μέσα, υπάρχει ένα ενδιαφέρον timing στις «το έργο πέτυχε, μπορεί και όχι, προχωράμε» δηλώσεις του δημάρχου. Παρότι η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου, οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν την ίδια μέρα που το ΣτΕ συζήτησε την προαναφερθείσα αίτηση ακύρωσης.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά!

Θα μπορούσε δηλαδή να υποψιάζεται ότι θα υπάρξουν επιπλοκές. Το τι συνέπειες θα έχει η απόφαση του ΣτΕ στο υφιστάμενο μακέτο (το οποίο δεν κόστισε και λίγο) δεν είναι ακόμη γνωστό, αν και ο Δήμος δεν φαίνεται να συγκινήθηκε ιδιαίτερα. Ούτως ή άλλως, το βασικό σκεπτικό του ΣτΕ είναι ότι η ένταξη των ρυθμίσεων για τον Μεγάλο Περίπατο στα μέτρα για τον κορωνοϊό είναι foul και δεν περιέχει κάτι για τις εργασίες αυτές καθαυτές.

 

 

Κρίμα πάντως να του συμβεί κάτι, πλέον αισθανόμαστε συναισθηματική σύνδεση μαζί του:

 

 

Πηγή: luben.tv