Εξαιρετικής ποιότητας προβλέπεται ότι θα είναι οι φετινοί ελληνικοί οίνοι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του τρύγου που σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχει τελειώσει, ενώ σε άλλες βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Αυτό τονίζει ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). «Σε γενικούς όρους είναι μια εξαιρετική χρονιά η εφετινή. Το επίπεδο της ποιότητας κρίνεται πολύ καλό» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κορδοπάτης κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν το χειμώνα και την άνοιξη.

Παρά όμως την εξαιρετική ποιοτικά χρονιά, διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγής. «Οι ποσότητες θα έχουν μια μικρή πτώση σε σχέση πάντα με το 2019» σημείωσε ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ προσθέτοντας πως «μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις περιοχές της Αχαΐας, τη Νεμέα, τη Μεσσηνία, τη Ρόδο και την Πάρο». Πτώση η οποία σε αυτές τις περιοχές ξεκινά από το 20% και φτάνει στη Νεμέα το 40% σε σχέση με την περασμένη χρονιά ενώ σε γενικούς όρους, ο όγκος θα είναι μειωμένος από 10% έως 15% κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κορδοπάτη είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί γιατί σε κάποιες περιοχές δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο τρύγος.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι τιμές του οίνου σε όλη τη χώρα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται, σύμφωνα με τον κ. Κορδοπάτη «στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η τιμή είναι μειωμένη κατά 50% αλλά και στην Αχαΐα, όπου παρατηρείται μια πτώση στην τιμή γύρω στο 35%».

Διαβάστε επίσης  Μια "άλλη" Τσικνοπέμπτη στο Kapenekis Fish Market!

Τα μέτρα που πήρε το υπουργείο για το κρασί

Έντονη ήταν η επίδραση του Πράσινου Τρύγου και της Απόσταξης Κρίσης, μέτρων που έλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις που άφησε στον αμπελουργικό κλάδο η πανδημία του κορωνοϊού. «Το μέτρο της Απόσταξης Κρίσης είχε μια έντονη επίδραση μιας και αφαιρέθηκαν 34.000 τόνοι από την αγορά» είπε ο κ. Κορδοπάτης και πρόσθεσε: «Οι συνεταιρισμοί παρέλαβαν ποσότητες ίδιες ή περισσότερες με το 2019, ενώ στις περιοχές που παρέλαβαν λιγότερες αυτό έγινε γιατί είχε μειωθεί και ο όγκος της περιοχής, καταβάλλοντας ωστόσο τιμές ίδιες με αυτές του 2019».

Ο Πράσινος Τρύγος αλλά και η Απόσταξη Κρίσης ειδικά σε ό,τι αφορά τις περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης και της Αχαΐας ήταν ιδιαίτερα βοηθητικοί όπως προκύπτει από στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ. Το Ηράκλειο Κρήτης αιτήθηκε για απόσταξη συνολικού όγκου 95.638,28 χιλιόλιτρων οίνου, ο οποίος αποτελεί το 28,09% του συνολικού όγκου που οδηγήθηκε σε Απόσταξη, και ο οποίος ανήλθε σε 340.428 χιλιόλιτρα οίνου, ποσότητα που αποτελεί το 25% της συνολικής παραγωγής οίνου της χώρας. Στο νομό Αχαΐας σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο όγκος που αιτήθηκε απόσταξη ανήλθε σε 30.376,57 εκατόλιτρα οίνου.

Οι τιμές του ιδιωτικού εμπορίου παρουσίασαν μια κάμψη από 10% έως 30% κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, «δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους αμπελουργούς γιατί συνδέεται άμεσα με το αμπελουργικό εισόδημα» αλλά και «απογοήτευση προκαλώντας κίνδυνο και αβεβαιότητα για το μέλλον της καλλιέργειας». Αν σύμφωνα με τον κ. Κορδοπάτη, αυτό επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά θα είναι τραγικές οι επιπτώσεις στον αμπελοοινικό κλάδο. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα εγκαταλειφθούν πολλές αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης  Τα Σαββατοκύριακα στον Αμπαδιώτη είναι live!

Η κατάσταση των τιμών θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη, εάν σύμφωνα με τον διευθυντή της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων δεν υπήρχαν οι τέσσερις παράγοντες που λειτούργησαν ευεργετικά «ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα μείωσης των τιμών έως και 50%». Αυτοί, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι «Η Απόσταξη Κρίσης, ο Πράσινος Τρύγος, η συγκράτηση των τιμών από τους συνεταιρισμούς, την οποία ακολούθησε και το ιδιωτικό εμπόριο σε μερικές περιπτώσεις καθώς και η μείωση της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές».

 

«Παγωμένη η αγορά του κρασιού λόγω κορωνοϊού»

«Κλειστή» παραμένει η αγορά για τον κλάδο του οίνου από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας. «Είμαστε εν μέσω “μερικού lock down” για τα σημεία κατανάλωσης του κρασιού, όπως είναι η εστίαση αλλά και ο τουρισμός» σημειώνει ο κ. Κορδοπάτης και συνέχισε: «Το κανάλι που έμεινε ανοικτό είναι αυτό του σούπερ μάρκετ, το οποίο δεν καλύπτει παρά μόνο ένα 30% της κατανάλωσης του ελληνικού οίνου».

Δύσκολο προβλέπεται πως θα είναι και το 2021 με τον διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ να αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως έχουν ήδη ζητηθεί μέτρα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει ανάψει ήδη το «πράσινο φως. «Είναι η εκ νέου ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης και του Πράσινου Τρύγου αλλά με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις». Και εξηγεί: «Να τεθούν κριτήρια με γεωγραφικούς παράγοντες και να αλλάξουν κριτήρια. Παραδείγματος χάριν κάποιοι οίνοι Π.Ο.Π. πληρώνονται 75 λεπτά το λίτρο σε όλες τις ζώνες Π.Ο.Π. της Ελλάδας. Αυτό μπορεί να συνέφερε μια ζώνη Π.Ο.Π. που είχε χαμηλότερη τιμή αγοράς σταφυλιού, όμως κάποιες άλλες ζώνες Π.Ο.Π. όχι, με αποτέλεσμα αυτές να μην μπουν στη διαδικασία στης απόσταξης και να έχουμε δημιουργία αποθεμάτων σε αυτές τις ζώνες».

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

«Να ληφθούν επιπλέον μέτρα για το κρασί»

Όπως εκτιμά ο κ. Κορδοπάτης αυτά τα μέτρα δεν αρκούν για την επιβίωση του κλάδου της αμπελουργίας με τον ίδιο να τονίζει πως «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την πτώση των τιμών που είχαμε στον κλάδο μας να μας εντάξει στο εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, το γνωστό “7χιλιαρο”». Τέλος, μια επιπλέον λύση που θα έδινε μια «ανάσα» στον πιεσμένο κλάδο της αμπελουργίας, ο οποίος χτυπήθηκε έντονα από τον κορωνοϊό θα ήταν σύμφωνα με τον διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ «η έγκριση ενός προϊόντος, δανείων με χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια προκειμένου να υπάρχει απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής και να μην πέφτουν οι τιμές».

 

Πηγή: iefimerida.gr