Η Facebook που είναι ιδιοκτήτρια της εφαρμογής μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόστιμο, αν βρεθεί ότι το Instagram έχει παραβιάσει νόμους περί ιδιωτικότητας

 

Υπό την έρευνα της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) τελεί η δημοφιλής εφαρμογή Instagram, αναφορικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων παιδιών στην πλατφόρμα.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Facebook που είναι ιδιοκτήτρια της εφαρμογής μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο, αν βρεθεί ότι το Instagram έχει παραβιάσει νόμους περί ιδιωτικότητας.

Οι έρευνες άρχισαν μετά από καταγγελίες ότι το Instagram έδωσε τη δυνατότητα τουλάχιστον σε 60 εκατομμύρια χρήστες ηλικίας κάτω των 18 ετών να αλλάξουν εύκολα το προφίλ τους σε επιχειρηματικό λογαριασμό, με αποτέλεσμα τα προσωπικά τους δεδομένα να γίνουν ορατά από όλους.

Μια σειρά αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών έχουν την ευρωπαϊκή έδρα τους στην Ιρλανδία και το DPC είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, που τελεί υπό τον κανονισμό GDPR, που τέθηκε σε ισχύ το 2018. .

Διαβάστε επίσης  Issue 791

Η DPC είναι αρμόδια για την προστασία της online ιδιωτικότητας και έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα.

Παράλληλα, η αρχή εξετάζει κατά πόσο το Facebook έχει τη νομική βάση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιών και εάν έχει επαρκείς περιορισμούς για τη χρήση του Instagram από παιδιά. Το κατώτερο όριο ηλικίας για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό Instagram είναι τα 13 έτη.

Τον Φεβρουάριο του 2019, όπως αναφέρει το BBC, ο αναλυτής data, Ντέιβιντ Στίερ, ανέλυσε τα προφίλ σχεδόν 200.000 χρηστών του Instagram σε όλο τον κόσμο και υπολόγισε ότι για πάνω από έναν χρόνο, τουλάχιστον 60 εκατ. χρήστες κάτω των 18 είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν εύκολα τους λογαριασμούς τους και να τους κάνουν επιχειρηματικούς.

Οι επιχειρηματικοί λογαριασμοί του Instagram απαιτούν από τους χρήστες να έχουν σε δημόσια θέα τα τηλέφωνά τους και τις δ/νσεις e-mail, άρα και να γίνονται ορατά από άλλους χρήστες. Έτσι, εντελώς ξένοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με ανηλίκους που έχουν σε κοινή θέα τα τηλέφωνα και τα e-mail τους.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 792: Αυτός είναι ο μήνας μας!

Ο Στίερ έκανε αναφορά για τα ευρήματά του στην Facebook, αλλά όπως έγραψε σε ένα μπλογκ, το Instagram αρνήθηκε να κρύψει τα e-mail και τα νούμερα τηλεφώνου από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, η Facebook αποφάσισε να αφαιρέσει τις πληροφορίες των επαφών από το source code των σελίδων του Instagram.

Παρά ταύτα ο Στίερ θεωρεί ότι οι χάκερς μπορεί να έχουν ήδη καταφέρει να κλέψουν τις προσωπικές πληροφορίες από το website του Instagram, όταν αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2019 ότι οι πληροφορίες επαφών 49 εκατ. χρηστών αποθηκεύτηκαν online σε μια αφύλακτη βάση δεδομένων ιδιοκτησίας μιας εταιρείας στην Ινδία.

 

Πηγή: newmoney.gr