Έως τις 31 Οκτωβρίου το μέτρο ισχύει για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους επισιτισμού, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

 

Το σενάριο της παράτασης κατά έναν μήνα του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να δώσει μια “ανάσα” στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να συγκρατήσει τις απολύσεις που θα προκύψουν με την παρέλευση του διαστήματος προστασίας.

Η επέκταση αφορά τον μήνα Νοέμβριο, καθώς έως τις 31 Οκτωβρίου το μέτρο ισχύει για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που θεωρείται πληττόμενος βάσει ΚΑΔ.

«Εξετάζουμε την επέκταση των αναστολών και για τον μήνα Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία συναπόφασης με το υπουργείο Οικονομικών. Πολύ σύντομα νομίζω θα υπάρξει ανακοίνωση» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης.

Διαβάστε επίσης  New entry Tried & Tested: Strapatsada at The Jar cafe

Με το ισχύον πλαίσιο η προστασία φτάνει έως τις 30 Νοεμβρίου, εφόσον το μέτρο επεκταθεί και το Νοέμβριο, τότε η προστασία θα φτάσει έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως και ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει επεκταθεί έως τις 31/12/2020, προκειμένου όσοι εντάσσονται σε αυτήν να λαμβάνουν την αποζημίωση βραχυχρόνιας απασχόλησης (το 60% του μισθού τους).

Το μέτρο των αναστολών έχει αναδειχθεί στο βασικό μέτρο της κυβέρνησης στη μάχη κατά της αύξησης της ανεργίας εν μέσω της πανδημίας, καθώς περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι δηλώθηκαν σε αναστολή τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ στο πρώτο διάστημα της πανδημίας την άνοιξη, ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 800.000.

Με την αναστολή σύμβασης οι εργαζόμενοι λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ, η οποία προβλέπεται και για τις περιοχές της χώρας που τίθενται από τον ΕΟΔΥ στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη Λοίμωξη Covid-19.

 

Πηγή: insider.gr