Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού για την τήρηση των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού μπαίνει η ΕΛ.ΑΣ., μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο του «ακορντεόν».

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε «εξόρμηση» της ΕΛ.ΑΣ. σε δημόσιους χώρους, τονίζοντας πως θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος για να αποφευχθούν τα φαινόμενα συγχρωτισμού, κυρίως σε πλατείες.

Ο προβληματισμός των Αρχών έχει να κάνει κυρίως με τα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, καθώς τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους συνεχίζονται. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις όπου γίνονται και… πάρτι σε ανοιχτούς χώρους μεν χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης δε.

Το σχέδιο που βγαίνει από το συρτάρι των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έχει τη λογική του «ακορντεόν», δηλαδή δράσεις ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και τον συνωστισμό που παρατηρείται.

Αρχικά περιλαμβάνει ειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα για απομάκρυνση συγκεντρωμένων σε «κόκκινες» πλατείες και ανοιχτούς δημοσίους χώρους, ευρύτερα σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης  Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κρεατίνη από τον Μανώλη Λουπασάκη

Πρόκειται για τα γνωστά ηχογραφημένα μηνύματα που ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες από τα περιπολικά σε διάφορες γλώσσες.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει προληπτική αστυνομική παρουσία στις πλατείες, με στατικές δυνάμεις αλλά και με εποχούμενες περιπολίες όπου απαιτείται ενίσχυση δυνάμεων.

Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν πειθαρχούν στις υποδείξεις για τήρηση των μέτρων, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ, ενώ όπου παρατηρείται απείθεια θα γίνονται και προσαγωγές.

Τέλος, στη ΓΑΔΑ έχουν ήδη «σκανάρει» τις πλατείες και τα σημεία όπου κυρίως τις νυχτερινές ώρες παρατηρείται συγκέντρωση κόσμου, ενώ ενεργοποιούνται ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Πηγή: reader.gr