Τα ποσά θα καταβληθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

 

Την αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τα 534 ευρώ στα 800 ευρώ για όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης τον Νοέμβριο, λόγω του γενικού lockdown, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε πως θα δοθεί ένα έκτακτο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, που δεν λαμβάνουν κάποια επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Τα ποσά θα καταβληθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ειδικότερα:

– Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης  Angelina Jolie: Σπάει όλα τα ρεκόρ στο Instagram - Η πρώτη ανάρτηση για το Αφγανιστάν

– Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την δίμηνη παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν ή θα λήξουν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Χρέος μας είναι να κρατήσουμε εφεδρείες. Η χώρα έχει διαθέσιμα πάνω από 37 δισ. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και πρώτη μας μέριμνα είναι οι πιο αδύναμοι.

Όσοι εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση αρχές Δεκεμβρίου 800 αντί 534 ευρώ, πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

Επίσης, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Τέλος, θα υπάρξει εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους» τόνισε.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 730: Αντίο κύριε Γιώργο

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας και παραμένουν άνεργοι μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας θα πάρουν την νέα οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.

Σε λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα για την στήριξη των εργαζόμενων.

Σημειώνεται πως το lockdown θα εφαρμοστεί από το πρωί του Σαββάτου και θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

 

Πηγή: insider.gr