Τι αλλάζει στη ζωή μας από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

 

Ήταν 28 Απριλίου όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την άρση της καραντίνας, έξι μήνες μετά η χώρα μπαίνει εκ νέου σε lockdown. Η επιθετικότητα της διασποράς του Κορονοϊού τρόμαξε ακόμα και τους λοιμωξιολόγους, τα κρούσματα άγγιξαν τις 3000, το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση με τα άδεια κρεβάτια στις ΜΕΘ συνεχώς να μειώνονται, ενώ η μακάβρια λίστα των θυμάτων από την πανδημία ολοένα και μεγαλώνει με τους νεκρούς μέσα σε μία ημέρα να φτάνουν τους 29.

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα η απόφαση για γενικό lockdown ήταν μονόδρομος. “Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας πως από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες η χώρα επιστρέφει σε αυστηρό καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

 

Έξοδος με SMS

Το πενταψήφιο νούμερο 13033 επιστρέφει στην καθημερινότητα μας και στο κινητό μας. Μόνο μέσω με sms θα μπορούν πλέον να βγαίνουν οι πολίτες εκτός σπιτιού και για συγκεκριμένους λόγους που αφορούν την υγεία (Κωδικός 1), μετάβαση σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης (Κωδικός 2), μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία και τράπεζα μετά από ραντεβού (Κωδικός 3), για την συνοδεία προσώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, συγγενούς στην εργασία, η συνοδεία μαθητού (Κωδικός 4), συμμετοχή σε τελετές και μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση (Κωδικός 5), και τέλος σωματική άσκηση ή συνοδεία κατοικίδιων ζώων (Κωδικός 6).

Διαβάστε επίσης  Issue 790

 

Προειδοποιήσεις για τα take away

Ερωτήματα υπήρξαν για τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες που λειτουργούν με take away καθώς δεν υπάρχει κωδικός sms όπως δεν υπήρχε και την προηγούμενη άνοιξη. Ωστόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε τους πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι για να πάρουν μόνο τον καφέ τους ή το φαγητό τους από το κατάστημα. “Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών“. Για τα delivery τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας με αστερίσκους

Από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, ατομική άσκηση και βόλτα για το κατοικίδιο. Για τους εργαζόμενους απαιτείται βεβαίωση του με την υπογραφή και την σφραγίδα του εργοδότη.

 

Κούρεμα μέχρι την Κυριακή

Σε αντίθεση με τα άλλα καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία θα είναι ανοιχτά μέχρι και την Κυριακή. Ρολά θα κατεβάσουν τα μαγαζιά πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα. Επίσης αναστολή λειτουργίας υπάρχει για γυμναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, κινηματογράφοι, θέατρα, εμποροπανηγύρεις, παιδότοποι, παιδικές χαρές, πάρκα ψυχαγωγίας και θεματικά πάρκα.

 

Λιγότεροι στα ΜΜΜ

Από το Σάββατο θα ισχύσει και η μείωση των επιβατών στα μέσα μαζική μεταφοράς. Η πληρότητα θα φτάνει στο 65%, στα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 791: Against all odds

 

Μετακινήσεις μεταξύ νομών για 4 λόγους

Επίσης δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, εκτός και αν αφορά την επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, την επανένωση οικογενειών, για επαγγελματικούς λόγους και για λόγους υγείας. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις αεροπορικές μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΔΑΕ.

 

Αυστηρά μέτρα στις εισόδους της χώρας

Από τη Δευτέρα όσοι θελήσουν να εισέλθουν οδικώς στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72ώρες πριν, ενώ για τις πτήσεις από το εξωτερικό απαιτείται αρνητικό τεστ μέχρι και 48ώρες πριν. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω PCR. Παραμένει επίσης υποχρεωτική, η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο μας, ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης PLF ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

 

Ανοιχτά τα δημοτικά και οι παιδικοί

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τα μικρά παιδιά έχουν χαμηλή μεταδοτικότητα στη νόσο και για αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να λειτουργούσουν τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.

Διαβάστε επίσης  Summer 2024 Opening Party @ Dielefsis Cocktail & Music bar (26/4)

Αντίθετα τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα πανεπιστήμια και τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.

 

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το δημόσιο

Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα υπάρξουν στις δημόσιες υπηρεσίες. Στον ιδιωτικό τομέα είναι υποχρεωτική η τηλεργασία κατά 50% ενώ αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις επείγοντες περιπτώσεις.

 

Αθλητισμός: Μόνο οι κορυφαίες διοργανώσεις

Διαφορές σε σχέση με τα μέτρα της Άνοιξης υπάρχει εκτός από την εκπαίδευση και στον αθλητισμό. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου της Super League καθώς και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Champions League και Europa League. Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και στο μπάσκετ με αγώνες μόνο για την πρώτη κατηγορία σε εθνικό επίπεδο και στην Ευρώπη.

Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021. Η ατομική άθληση θα γίνεται μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα και η ποδηλασία.

 

Πηγή: esquire.com.gr