Οι κατευθύνσεις που θα σε οδηγήσουν σε μία εκδοχή της που θα θυμίζει κορυφαία πιτσαρία.

Πίτσα. Η βασίλισσα του comfort food έχει άλλη χάρη όταν τη φτιάχνεις στο σπίτι. Αυτό ασφαλώς ισχύει για εκείνους που συστήνονται σαν πραγματικοί foodies και όχι γι’ αυτούς που τα παρατούν εύκολα, όταν δουν τα σκούρα στην κουζίνα. Με μία γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ θα βρεις εκατοντάδες συνταγές και τρικ για να πετύχεις την απόλυτη σπιτική πίτσα. Πολλά από τα αποτελέσματα της αναζήτησής σου θα έχουν όντως λογικές βάσεις αλλά πάντοτε θα υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες αρχές για μία ορθή παρασκευή, που θα σου θυμίζει την αγαπημένη σου πιτσαρία.

Ο χρόνος και η ζύμη

Ο βασικότερος σύμμαχος στην παρασκευή πίτσας είναι ο χρόνος. Συγκεκριμένα, για να είναι πραγματικά κατάλληλη η ζύμη, θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε να προλάβει να ωριμάσει και να είναι ιδανικότερη για ψήσιμο. Οι αναλογίες της συνταγής γι’ αυτήν είναι πάντοτε σχετικές αλλά ένας από τους βασικότερους κανόνες είναι να χρησιμοποιείς 800 γρ. νερού/κιλό αλεύρι. Οφείλεις να την αφήσεις να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για να γίνει ελαφρύτερη.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)


Το σκεύος

Μπορεί σε κάποιους να φανεί ασήμαντο, αλλά το σκεύος μέσα στο οποίο θα ψηθεί παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως του αν μιλάμε για μία βαριά “ψωμένια” πίτσα ή για μία που παραπέμπει στη ναπολιτάνικη συνταγή, η βάση στην οποία θα μαγειρευτεί πρέπει να προσεχθεί. Ένα ανοξείδωτο μεταλλικό ταψί θα κάνει τη δουλειά, αφού προηγουμένως λαδωθεί ελαφρά. Αν ψάχνεσαι λίγο περισσότερο, υπάρχει και το pizza stone, που δίνει αποτέλεσμα εφάμιλλο με εκείνο του ξυλόφουρνου.

Πομοντόρο, μοτσαρέλα και toppings

Ξέχνα τις εντελώς υγρές σάλτσες και επίλεξε να δουλέψεις με αποφλοιωμένες, πραγματικές ντομάτες, τις οποίες θα “σπάσεις” με τα χέρια σου, σε σημείο που να θυμίζουν αυθεντική σάλτσα πομοντόρο. Γιατί να το κάνεις αυτό; Προφανέστατα γιατί δεν διαθέτεις ξυλόφουρνο πιτσαρίας στο σπίτι και η χρήση σάλτσας μπορεί να αποβεί μοιραία – κοινώς δεν θα προλάβει να στεγνώσει, αχρηστεύοντας το ζυμάρι. Η χρήση ντομάτας θα σου επιτρέψει να μην έχεις μία εντελώς “βρεγμένη” πίτσα, που ως εκ τούτου δεν θα τρώγεται. Η προσθήκη της μοτσαρέλα θα πρέπει να γίνει ενώ η πίτσα έχει ψηθεί για περίπου 7 λεπτά: Την αφαιρείς από τον φούρνο, την αφήνεις να “ηρεμήσει” για 1-2 λεπτά και προσθέτεις το τυρί καθώς επίσης και τα άλλα υλικά που θα έχεις επιλέξει, πριν την βάλεις και πάλι στη φωτιά. Η λογική του διπλού ψησίματος ακολουθείται ώστε να στεγνώσει ομοιόμορφα η ντομάτα και να ομογενοποιηθεί με το μείγμα.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

πηγή: esquire.com