Ήδη στην κυβέρνηση ετοιμάζουν ένα σχέδιο μετάβασης για τη νέα καθημερινότητα, με την άρση των τρεχόντων περιορισμών, έστω και αν ακόμα δεν είναι απολύτως σαφές πότε θα αρθεί το καθεστώς των περιορισμών.

 

Τα σχέδια και οι συζητήσεις επί τάπητος για το πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να ανοίξει ξανά την κοινωνία ενόψει Χριστουγέννων, χωρίς να επανακάμψει η χαλαρότητα του καλοκαιριού.

Με το νέο lockdown να μετρά 48 ώρες σε πλήρη εφαρμογή, όλο και περισσότερα σενάρια αναπτύσσονται, από τη διάρκειά του ως το πώς θα αρθούν προοδευτικά περιορισμοί. Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όμως, είναι ανεξάρτητα από τη διάρκεια των περιορισμών, οι βασικές δραστηριότητες να ξεκινήσουν να απελευθερώνονται με ορίζοντα τα Χριστούγεννα, σε μια προσπάθεια να δουλέψει κάπως η αγορά.

Ένα κεντρικό ερώτημα που ήδη διαμορφώνεται, πάντως, είναι το πώς θα κάνουμε γιορτές, έστω και αν ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μεν πιο κανονικά από την κατάσταση που βιώνουμε αυτές τις μέρες, αλλά δεν θα θυμίζουν σε καμία περίπτωση τις γιορτές που είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια. Με τη χώρα, άλλωστε, να φλερτάρει τις επόμενες μέρες με τα 3.000 κρούσματα, η επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς κανέναν περιορισμό δεν είναι στο τραπέζι, καθώς η χαλαρότητα και η αμεριμνησία της θερινής περιόδου κόστισαν ακριβά.

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

Ήδη στην κυβέρνηση ετοιμάζουν ένα σχέδιο μετάβασης για τη νέα καθημερινότητα, με την άρση των τρεχόντων περιορισμών, έστω και αν ακόμα δεν είναι απολύτως σαφές πότε θα αρθεί το καθεστώς των περιορισμών. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι οι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές για να ανασχεθεί η διασπορά της πανδημίας, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις μήπως χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι από τα πρώτα που θα ανοίξουν, όποτε και αν παρθεί η απόφαση επανεκκίνησης, θα είναι τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, όπου η μεταδοτικότητα είναι αποδεδειγμένα περισσότερο περιοσμένη. Επόμενο βήμα θα είναι το λιανεμπόριο, αν και ανοιχτό το πώς. Για παράδειγμα, εφόσον τηρηθεί το φάσμα των τριών εβδομάδων, στο τραπέζι είναι ένα κλιμακωτό άνοιγμα, πρώτα με τα μικρότερα πολυκαταστήματα και στη συνέχεια με τα πολυκαταστήματα που αποτελούν εστία συγκέντρωσης πολιτών. Όμως, δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο το λιανεμπόριο να ανοίξει «πακέτο», χωρίς διάκριση, με το βλέμμα στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κίνηση της αγοράς.

Διαβάστε επίσης  Issue 790

Η εστίαση αποτελεί ξεχωριστή ενότητα. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ισχυρή επιφύλαξη για την εστίαση, ενώ μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων θέτουν συνολικό ζήτημα για τον κλάδο, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο συνωστισμός και, συνακόλουθα, η μετάδοση του ιού. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, πάντως, υπογραμμίζουν πως, αν δεν ανοίξει με κάποιον τρόπο η εστίαση, επαπειλούνται χιλιάδες λουκέτα στον κλάδο. Αναζητείται, συνεπώς, η χρυσή τομή, προκειμένου τα Χριστούγεννα είναι όσο πιο «κανονικά» γίνεται, αν και αυτή τη στιγμή η εξίσωση φαντάζει πολύ δύσκολη.

Κομμένη θα είναι, σε κάθε περίπτωση η νυχτερινή διασκέδαση. Πριν από μερικές μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «νυχτερινές διασκεδάσεις, χορούς και τραγούδια» που αποτελούν εστία υπερμετάδοσης και διασποράς. Δεδομένο θεωρείται πως διάδοχο σχήμα του sms θα είναι ο αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες. Μένει, δε, να φανεί αν ο περιορισμός στις μετακινήσεις θα αφορά και αυτές από νομό σε νομό, προκειμένου να αποτραπεί η γεωγραφική διασπορά του ιού από όσους θελήσουν να κάνουν…χριστουγεννιάτικες εκδρομές.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Όλα τα ανωτέρω, βεβαίως, αποτελούν σενάρια επί χάρτου και συζητήσεις. Στο τραπέζι, βεβαίως, και ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη είναι και το σενάριο του «ακορντεόν»: από τη στιγμή, δηλαδή, που η κοινωνία δεν θα ανοίξει πλήρως, εφόσον χρειαστεί ξανά και μέχρι την επαρκή διανομή του εμβολίου, να υπάρξει ένας νέος κύκλος αυστηρότερων περιορισμών τους χειμερινούς μήνες.

 

Πηγή: insider.gr