Τα καταστήματα καλούνται να «αλλάξουν» τα ράφια τους καθώς έως τη λήξη των περιοριστικών μέτρων απαγορεύεται να πωλούν προϊόντα που δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης.

 

Σε νέα δεδομένα προσαρμόζονται από σήμερα, Τετάρτη, τα σούπερ μάρκετ, μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να θέσει περιορισμούς στα προϊόντα που πωλούνται την περίοδο του lockdown και όσο τα εμπορικά καταστήματα μένουν κλειστά.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της ΕΣΕΕ, η οποία με επιστολή της ζητούσε την παρέμβαση της κυβέρνησης για την «αποτροπή δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για δεύτερη φορά σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους εμπόρους, τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ τα οποία παραμένουν ανοιχτά στο lockdown δεν θα μπορούν για το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, να πωλούν προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης προκειμένου, όπως επισημαίνεται να διασφαλιστεί ισορροπία και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ

 

Αναλυτικά με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, απαγορεύεται να πωλούνται τα εξής προϊόντα:

 

  • Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού
  • τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό
  • εξοπλισμό ήχου και εικόνας
  • κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα
  • χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου
  • ηλεκτρικές οικιακές συσκευές
  • έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα καθώς και σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα
  • βιβλία
  • παιχνίδια
  • ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν
  • υποδήματα δερμάτινα είδη

 

Πώς προσαρμόζονται οι αλυσίδες

 

Κύκλοι κοντά στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σημειώνουν στο insider.gr πως είναι αυτονόητο ότι οι επιχειρήσεις θα συμμορφωθούν με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, διαμορφώνοντας κατάλληλα τα καταστήματά τους για το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι κάθε κατάστημα ακόμη και της ίδιας αλυσίδας, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα κάποια μεγάλα καταστήματα διαθέτουν στους ίδιους χώρους, προϊόντα τα οποία θα συνεχίσουν να πωλούνται κανονικά και σε διπλανούς διαδρόμους άλλα προϊόντα που πλέον θα απαγορεύεται να πωλούνται.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντως, αρκετά καταστήματα θα επιλέξουν να διατηρήσουν κανονικά στα ράφια τους τα προϊόντα που δεν επιτρέπεται να πωλούνται για το επόμενο διάστημα, βάζοντας ωστόσο ειδική σήμανση για να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι δεν διατίθενται προς πώληση.

 

Πηγή: insider.gr