Πριν από επτά χρόνια, ψηφίστηκε ως η “λέξη της χρονιάς”, και σήμερα δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση αφού τα τελευταία χρόνια, κατακλύζει το internet, αποτελώντας την ισχυρότερη παγκόσμια τάση.

 

Ο λόγος για τη “selfie”, που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, και απαραίτητη μόδα σχεδόν πίσω από κάθε λογαριασμό στα social media, κυρίως εν μέσω του δεύτερου lockdown.

Αλήθεια, γνωρίζατε όμως, ότι ο όρος μάς ταξιδεύει στο μακρινό παρελθόν και έχει συγγενικές έννοιες, που ονομάζονται welfie και groufie;

Μπορεί λοιπόν, σήμερα να έχουμε ταυτίσει τις selfies με τους celebrities, αλλά όπως φαίνεται, η ιστορία των αυτοφωτογραφίας είναι μακρινή υπόθεση. Η πρώτη selfie, που τραβήχτηκε ποτέ στον κόσμο, μας πηγαίνει στον Οκτώβριο του 1839 και τον Robert Cornelius από τη Φιλαδέλφια, ο οποίος ως λάτρης της φωτογραφίας πειραματίστηκε στην πίσω αυλή του πατρικού του σπιτιού. Ο ίδιος φυσικά, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως οι τεχνικές και η ιδέα του, θα γεννούσαν στο μέλλον, ένα από τα μεγαλύτερα trends των επόμενων δεκαετιών.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ideas Powered (@ideas.powered)

 

Πέρα όμως, από τη διαδεδομένη λήψη των selfies, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τελευταία, όπως παλιά, και πολλές welfie ή groufie φωτογραφίσεις. Αν αγνοείτε τον όρο, η ιστορία μάς πάει πάλι πίσω, σε μια ακόμη φωτογραφική απόπειρα, όταν το 1920, μία πρωτοποριακή ομάδα Αμερικανών φωτογράφων, πειραματίζονταν με την κάμερα. Η τάση να αυτοφωτογραφιζόμαστε, να κεντράρουμε στον φακό ή να κοιτάμε αλλού και να τραβάμε “τυχαία” τον εαυτό μας με το κινητό ή την φωτογραφική μηχανή, μοιάζει τελικά να μην είναι και τόσο πολύ, μόδα του σήμερα.

Οι περισσότεροι μιλούν για selfie φωτογράφιση πια. Για έναν αμεσότερο ορισμό, μπορούμε απλά να κοιτάξουμε γύρω μας. Φωτογραφικό αυτοπορτρέτο, το οποίο βγάζει κάποιος μόνος του, μέσω φωτογραφικής μηχανής, απλού κινητού, smartphone, με το χέρι προτεταμένο. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες δημοσιεύονται στα social media και τα likes πέφτουν βροχή. Ο όρος “welfie” ή “groufie” είναι μία ομαδική φωτογραφία δύο ή περισσότερων ατόμων, που ένα άτομο τραβάει με την γνωστή μέθοδο selfie, ενώ η λέξη προέρχεται από τις λέξεις “we”, δηλαδή εμείς, και “group”, ομάδα.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

 

 

Ως φωτογράφος επιλέγεται το άτομο με το μακρύτερο χέρι για να αποφευχθούν τυχόν “εικονικοί αποκεφαλισμοί” κατά τη λήψη. Αυτοί είναι οι όροι ενός hi- tech λεξικού, που μοιάζει απαραίτητο για κάθε άτομο που θέτει σε λειτουργία συχνά, την μπροστινή κάμερα, μιλώντας φυσικά με τα σημερινά δεδομένα. Η μεγάλη τάση για αυτοπορτρέτα δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, αντίθετα κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερη μέχρι τουλάχιστον, να βγει η τέλεια selfie στον κόσμο!

 

Instagram rules

Η αυξανόμενη επιθυμία γέννησε τις welfie, groufie φωτογραφίες σε πνεύμα ομαδικό. Πολλοί ειδικοί επί του θέματος, δίνουν κατά καιρούς, συνταγές για τη λήψη της τέλειας selfie με σωστή εστίαση της κάμερας στα χαρακτηριστικά του προσώπου, ενώ για μια άψογη welfie προτείνουν την αλλαγή της συσκευής στην πλάγια θέση (landscape), ώστε η φωτογραφία να χωράει όσο περισσότερα άτομα γίνεται.

Διαβάστε επίσης  Alcatrash live - Closing Season party @ Bras de frères (28/4)

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ellen DeGeneres (@theellenshow)

 

Σωστός φωτισμός, καλή εστίαση, ειδικά “μπαστούνια” σε ρόλο προέκτασης του χεριού θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον χρήστη να αυτοφωτογραφηθεί από την σωστή απόσταση. Γιατί τόσες οδηγίες για μια σωστή selfie, groufie, welfie; Ούτως ή άλλως, η λήψη της προορίζεται να ανέβει στα social media, ακόμη και αν είναι παραμορφωμένη, θολή, κουνημένη!

Η τάση για αυτοφωτογράφιση υπήρχε πάντα, είτε υπήρχαν τα σωστά τεχνικά μέσα, είτε όχι. Πριν τις σπουδαίες τεχνολογικές καινοτομίες, οι λήψεις της αυτοεικόνας μας ήταν μικρόβιο στο DNA μας, όπως ακριβώς σήμερα. Και η καραντίνα είναι η κατάλληλη περίοδος για να εξασκήσουμε την τέχνη, που κληρονομήσαμε από το μακρινό μας παρελθόν!

 

Πηγή: jenny.gr