Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα post που κάνουμε στα social media και έβγαλαν συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στον ψυχισμό μας. Τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο καθησυχαστικά.

 

 

Μπορεί άραγε η συχνότητα και η θεματολογία των posts και των status updates στο λογαριασμό σας στο Facebook να δώσουν τροφή στους αποδέκτες-«φίλους» σας για κακεντρεχείς απόψεις περί του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας; Ακόμη χειρότερα, μήπως ο υπερβολικός αριθμός posts στο πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί ένδειξη κάποιας μορφής ψυχολογικής διαταραχής;

Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο, η απάντηση και στα δύο παραπάνω ερωτήματα είναι καταφατική. Οι ψυχολόγοι-ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 555 εθελοντές, χρήστες του Facebook, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο που εστίαζε σε επτά βασικούς παράγοντες αξιολόγησης προσωπικότητας: εξωστρέφεια, συγκαταβατικότητα, ευσυνειδησία, συναισθηματική σταθερότητα, δεκτικότητα στην εμπειρία, ναρκισσισμός και αυτοεκτίμηση.

Με τα αποτελέσματα της μελέτης να επιβεβαιώνουν την σύνδεση όλων αυτών των παραγόντων με κάθε «ποστάρισμα» στο Facebook, οι συγγραφείς λένε ότι εκείνοι οι χρήστες που είχαν την τάση να αναρτούν updates σχετικά με τις συντρόφους τους διέθεταν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, ενώ αυτοί που δημοσίευαν updates που σχετίζονταν με τα επαγγελματικά ή στιλιστικά επιτεύγματά τους, ήταν άτομα που τα χαρακτήριζε ο ναρκισσισμός, επιζητώντας διακαώς την προσοχή και την επιβράβευση των άλλων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και όσοι αναφέρονται συνεχώς στην fit εικόνα τους ή και στο διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθούν.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

 

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα έδειξε τα εξής:

 

  • Όσοι είχαν υψηλά ποσοστά νευρωτισμού στο χαρακτήρα τους (65%), ανέβαζαν πάνω από πέντε post ημερησίως, αναζητώντας την επιβεβαίωση των άλλων, την οποία δεν μπορούσαν να πάρουν εκτός διαδικτύου.
  • Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από περιέργεια, και είναι κατά βάση δημιουργικοί (85%), ποστάρουν θέματα που ασχολούνται με την πολιτική, τη διανόηση και τον πνευματισμό.
  • Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από ευσυνειδησία δεν ανεβάζουν πολλά post, αλλά ό,τι αναρτούν στο Facebook έχει να κάνει με ρομαντικές στιγμές της ζωής τους ή και το έντονο πατρικό/μητρικό ένστικτό τους (42%).
  • Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση (28%) ανεβάζουν συνέχεια posts για τη σχέση τους, για το σύντροφό τους, προσπαθώντας να διώξουν το αίσθημα της ανασφάλειας που τους διακατέχει.

 

Μετά από όλα αυτά, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα τι θα ποστάρετε από εδώ και στο εξής στα socilal media.

 

Πηγή: reader.gr