Εκατό τέλεια διατηρημένες σαρκοφάγους οι οποίες χρονολογούνται τουλάχιστον 2.500 χρόνια, παρουσίασαν οι αιγυπτιακές αρχές.

 

Τη μεγαλύτερη αρχαιολογική της ανακάλυψη για το έτος 2020 παρουσίασε σήμερα, Σάββατο (14/11) η Αίγυπτος, φέρνοντας στο φως μία μοναδική συλλογή 100 άθικτων σαρκοφάγων της 26ης Δυναστείας, που ανακαλύφθηκαν στη Νεκρόπολη της Σακκάρα.

«Ούτε το 1% όσων βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή δεν είναι αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα», τόνισε προς τους δημοσιογράφους και διπλωμάτες ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ανάνι, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αποτελέσματα ανασκαφών, με μία από τις σημαντικότερες να ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, αυτή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και γνωστού αρχαιολόγου Ζάχι Ζαουάς.

 

 

Να σημειωθεί ότι η συλλογή των σαρκοφάγων ανακαλύφθηκε σφραγισμένη, σε βάθος 12 μέτρων. Οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται τουλάχιστον 2.500 χρόνια, γι’ αυτό και διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση και σε εξίσου καλή κατάσταση βρίσκονται τα χρώματά τους, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι.

Διαβάστε επίσης  CBP news: CBP presents OIKOS at Chania Beach Fashion Show

 

 

Μάλιστα οι αρχαιολόγοι άνοιξαν και μία εκ των σαρκοφάγων, αποκαλύπτοντας μία εξαιρετικά διατηρημένη μούμια η οποία ήταν τυλιγμένη με σάβανο και ήταν διακομισμένη με διάφορα χρώματα και ιερογλυφικά.

Η νεκρόπολη της Σακκάρα είναι από τη δεκαετία του ’70, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η συγκεκριμένη ανακάλυψη έρχεται περίπου ένα μήνα αφότου οι αρχές είχαν βρει άλλες 59 εξαιρετικά διατηρημένες μούμιες επίσης 2.500 ετών.

 

 

Οι σαρκοφάγοι αναμένεται να εκτεθούν στο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων στη Γκίζα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου στην πλατεία Ταχρίρ και στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP

 

Πηγή: reader.gr