Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών ξοδεύουν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο μάρκετινγκ προϊόντων σε παιδιά, και ένα μέρος αυτού του προϋπολογισμού δαπανάται για τη συνεργασία με το YouTube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Μάλιστα μια έρευνα που διεξάχθηκε σε 418 video σε κανάλια παιδικής επιρροής στο YouTube, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 43 τοις εκατό περιελάμβανε προώθηση ειδών φαγητού και ποτού. Και πάνω από το 90 τοις εκατό των ειδών τροφίμων και ποτών ήταν ανθυγιεινά επώνυμα τρόφιμα, ποτά και fast food.

Οι ερευνητές της Σχολής Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης Grossman δήλωσαν ότι τα video YouTube που περιείχαν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά – και αντιπροσωπεύουν 178 από τα 418 βίντεο που ελέγχθηκαν – είχαν προβληθεί συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο φορές.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί τα παιδιά βλέπουν ήδη αρκετές χιλιάδες διαφημίσεις τροφίμων στην τηλεόραση κάθε χρόνο και η προσθήκη αυτών των video στο YouTube μπορεί να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους γονείς και τα παιδιά να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Περισσότερο από το 80 τοις εκατό των γονέων με ένα παιδί κάτω των 12 ετών επιτρέπουν στο παιδί τους να παρακολουθεί το YouTube και το 34% των γονέων ανέφεραν ότι το παιδί τους παρακολουθεί τακτικά YouTube, σύμφωνα με μια έρευνα του 2018 από το Pew Research Center .

Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών ξοδεύουν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην αγορά προϊόντων, σύμφωνα με τους ερευνητές της NYU. Και ένα αυξανόμενο μερίδιο αυτών των δαπανών προορίζεται για κοινωνικά κανάλια όπως το YouTube και το TikTok.

Η γοητεία του YouTube μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυνατή το 2020, καθώς πολλοί γονείς εργάζονται εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας και πρέπει να αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο να έχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι τα παιδιά επηρεάζονται από τον μεγάλο όγκο πρόχειρου φαγητού που βλέπουν καθημερινά στις οθόνες, με αποτέλεσμα να αναζητούν τις συγκεκριμένες τροφές.

Επίσης πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που βλέπουν διαφημίσεις τροφίμων καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, από τα παιδιά που βλέπουν διαφημίσεις εκτός τροφίμων, γι ‘αυτό η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζουν το μάρκετινγκ τροφίμων ως σημαντική αιτία της παιδικής παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

Είναι λοιπόν σημαντικό οι γονείς πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να βοηθήσουν το παιδί τους να μάθει να διακρίνει το περιεχόμενο που προορίζεται για διασκέδαση και εκείνου που προορίζεται για την πώληση προϊόντων. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν τι παρακολουθούν τα παιδιά τους, να δουν το περιεχόμενο και να κάνουν τη δική τους εκτίμηση.

Τέλος όλοι έχουμε ανάγκη από ένα περιβάλλον ψηφιακών μέσων που να υποστηρίζει την υγιεινή διατροφή αντί να την αποθαρρύνει.

 

Πηγή: jenny.gr