Οριακά χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τα νούμερα για να φτάσουμε στις γιορτές και να δούμε κάποιο μερικό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως μέχρι την άνοιξη θα χρειαστεί η τακτική του «ακορντεόν» για να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν τον Οκτώβριο.

 

Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, ήδη σημειώνεται μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες, που δημιουργεί αισιοδοξία πως το επόμενο διάστημα θα δούμε μία έστω μικρή καθοδική τάση:

«Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων, που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.».

Διαβάστε επίσης  Logomania, η τάση της σεζόν;

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης στο τέλος του μήνα:

«Κατ’ αρχάς η ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Όσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα.Θα το δούμε στην πορεία. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω», σχολίασε σχετικά.

 

Κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε ακόμη στο μερικό άνοιγμα της οικονομίας, το οποίο, όπως τόνισε, θα συνοδεύεται από νέα περιοριστικά μέτρα.

«Το πάθημα του Οκτωβρίου θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «όταν ανοίξει πάλι η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και μεγάλη επιτήρηση».

Κατά την προσωπική του εκτίμηση, μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, την λεγόμενη τακτική «ακορντεόν», που, άλλωστε, είναι και στα πλάνα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης  Για αυτή τη μια φορά - by GAS Motosport Culture

Το εμβόλιο θα έρθει στα μέσα Ιανουαρίου – Απαιτείται ένας μήνας για ανοσία

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κύριος Σύψας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα έρθει στα μέσα του Ιανουαρίου του 2021. Ωστόσο, για να δημιουργηθεί ανοσία απαιτείται ένας μήνας, κάτι που σημαίνει ότι όποιος εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο θα έχει ανοσία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ακόμη πως θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ενώ δήλωσε έτοιμος να εμβολιαστεί πρώτος.

Στόχος είναι να φτάσουμε την επόμενη σεζόν, Οκτώβριο-Νοέμβριου του 2021, για να έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας:

«Νομίζω ότι θα φάμε όλο το 2021 με τον εμβολιασμό. Θα πάμε τον Νοέμβριο με ένα πολύ καλό ποσοστό εμβολιασμού ώστε να μην έχουμε τρίτο κύμα και να τελειώσει εκεί η ιστορία».

 

 

Πηγή: reader.gr