“Οχι” ειδικών για την εστίαση. Τι θα γίνει με τα σχολεία;

 

Μια ιδιαιτέρως κρίσιμη βδομάδα ξεκίνησε από χθες για την πορεία της πανδημίας καθώς από την εικόνα που θα διαμορφωθεί θα αποφασιστεί η διάρκεια που θα έχει η παράταση του lockdown που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι ειδικοί αναμένουν μείωση του αριθμού των κρουσμάτων η οποία αρχικά δεν θα είναι θεαματική, ενώ θα αρχίσει σταδιακά να αποφορτίζεται το εθνικό σύστημα υγείας που εξακολουθεί να λειτουργεί σε συνθήκες πολέμου.

 

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

 

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το χειρότερο που πέρασε από την στιγμή που ο κορονοϊός εισέβαλε στην χώρα μας. Μέσα σε 48 ώρες ανακοινώθηκαν συνολικά 211 θάνατοι με τις κλίνες ΜΕΘ να αποτελεί είδος προς εξαφάνιση στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλία. Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εφιαλτική στην Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός πως τα τελευταία 24ωρα αρχίζει να φαίνεται μία σταθεροποίηση όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά όπως σημειώνουν οι ειδικοί είναι νωρίς ακόμα για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων και ξεκινήσει η ύφεση της πανδημίας φτάνοντας σε έναν αριθμό κοντά στα 500 κρούσματα αλλά και η μείωση των διασωληνωμένων τότε θα αρχίζει να εφαρμόζεται το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς για τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους έχουν έτοιμο το σχέδιο, το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με την έξοδο του προηγούμενου καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 790: Ας κρατήσουμε το θετικό!

Σε δύο φάσεις το άνοιγμα των καταστημάτων

Σε δύο φάσεις αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει μέχρι στιγμής αποφασιστεί. Εκείνα που θα ανοίξουν πρώτα τις πόρτες τους θα είναι τα εποχικά καταστήματα και τα μαγαζιά παιχνιδιών, ενώ θα δούμε και τους εμπόρους με τα έλατα στους δρόμους της Αθήνας οι οποίοι θα είναι σαφώς λιγότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές. Στην δεύτερη φάση περίπου μία εβδομάδα μετά θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταστήματα, όπως τα ήδη ένδυσης, δώρων, ηλεκτρονικά και τα κομμωτήρια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΙ θα εφαρμοστεί το σύστημα “click away” με στόχο να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικά την παραγγελία τους, και μετά από ραντεβού, θα πηγαίνουν από το μαγαζί για να την παραλάβουν. Το συγκεκριμένο σύστημα όμως ενδέχεται να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, καθώς είναι πολλά τα μαγαζιά τα οποία δεν έχουν “e-shop” όπως εκείνα της ένδυσης. Το πιο πιθανό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι να ισχύσουν τα μέτρα και οι κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος.

 

Οι ειδικοί αρνούνται το άνοιγμα της εστίασης

Εκτός από τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα πιθανότατα δεν θα ανοίξουν τα Χριστούγεννα ούτε τα καταστήματα εστίασης καθώς οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για χώρους στους οποίους είναι ιδιαιτέρως εύκολη η μετάδοση της νόσου και για αυτό η εισήγηση τους είναι αρνητική. Άλλωστε το γεγονός πως βρισκόμαστε στον χειμώνα αναγκαστικά θα πρέπει να λειτουργήσουν και οι κλειστοί χώροι κάτι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την διασπορά του Κορονοϊού. Με αυτή την απόφαση φαίνεται να συμφωνούν αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, σε συνδυασμό με το κλείσιμο νωρίς το βράδυ δεν τους αφήνουν ούτως ή άλλως πολλά περιθώρια για να λειτουργήσουν.

 

Ερώτημα τα πολυκαταστήματα

Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής είναι τι θα γίνει με τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα που επικρατεί τις περισσότερες φορές συγχρωτισμός και κυρίως παραμονές εορτών. Το πιθανότερο σενάριο που επικρατεί είναι ανοίξουν την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και κάτω από ιδιαιτέρως αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς πρόκειται ουσιαστικά για κλειστούς χώρους, οι οποίοι είναι ουσιαστικά δύσκολο να ελεγχθούν λόγο του μεγάλου αριθμού των καταστημάτων και των εργαζομένων.

 

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν μόλις ανακοινωθεί η σταδιακή έξοδος από την καραντίνα. Άλλωστε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν κατέβασε ρολά λόγω της πιθανότητας μετάδοσης της νόσου από τα παιδιά, αλλά για τον συγχρωτισμό που επικρατεί έξω από τις σχολικές μονάδες κατά την άφιξη και το σχόλασμα των μαθητών.

Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν θα ισχύσει το ίδιο για τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου οι οποίοι πιθανότητα θα συνεχίσουν να διαβάζουν μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως μετά την άρση του lockdown θα απομένουν ουσιαστικά δύο εβδομάδες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων όποτε δεν θα υπάρχει λόγος να διακινδυνέψουν το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

 

Πηγή: esquire.com.gr