Καθοριστικός δείκτης για την άρση της καραντίνας είναι η επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε όλη τη χώρα.

 

Παράταση του lockdown σε πρώτη φάση έως τις 7 Δεκεμβρίου και σταδιακό άνοιγμα βήμα – βήμα είναι το μοντέλο που προκρίνεται για την άρση του lockdown, ενόψει των Χριστουγέννων. Η παράταση του lockdown ανακοινώθηκε χθες από τον ο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, την ώρα που οι εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων κατευθύνονται προς ένα άνοιγμα που θα έχει ως πρώτο βήμα τα σχολεία και στη συνέχεια τομείς της εστίασης και του λιανεμπορίου.

Καθοριστικός δείκτης είναι η επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε όλη τη χώρα και η δύσκολη εξίσωση των αντοχών του συστήματος Υγείας. “Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού“, ανέφερε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας: “όμως αντέχει”. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Ημαθία, η Μαγνησία και η Λάρισα.

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 (μέρος β) - by GAS Motosport Culture

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο αναμένεται να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, θα συνομιλήσει με τους τοπικούς φορείς με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα εφαρμογής των μέτρων, τα οποία όπως αποδεικνύεται δεν τηρήθηκαν από τους πολίτες.

Διαφαίνεται επιπέδωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι όμως στην περιφέρεια”, επεσήμανε ωστόσο ότι, “τα κρούσματα παραμένουν πολλά” είπε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Σημειώνεται ότι χθες καταγράφηκαν 2.152 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φθάσει τους 597.

Σκέψεις υπάρχουν και για μη οριζόντια άρση του lockdown σε όλη τη χώρα, δηλαδή να διατηρηθεί το “λουκέτο” σε περιοχές που είναι στο “κόκκινο”, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη

Πρώτα τα σχολεία

Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να προκρίνεται το άνοιγμα πρώτα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει καθώς η επιτροπή των ειδικών εμφανίζεται διχασμένη.

Εάν αποφασιστεί η επιστροφή των μικρότερων μαθητών στις τάξεις στις 7 Δεκεμβρίου, συζητείται να συνοδευτεί από εντατικά τεστ κορονοϊού στον μαθητικό πληθυσμό και κυρίως στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική ζωή και συναναστροφές.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Η επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στις τάξεις πιθανότατα θα γίνει μια εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ αν αποφασιστεί τα δημοτικά να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, οι μεγαλύτεροι μαθητές θα επιστρέψουν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, εποχιακά είδη

Ως πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαντάζει η Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου. Σε πρώτη φάση μελετάται το άνοιγμα για τα καταστήματα εποχιακών ειδών και μικρών επιχειρήσεων. Στο πρώτο στάδιο της άρσης του lockdown είναι πιθανό να ενταχθούν επίσης, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν τα πολυκαταστήματα, αν τελικά επιτραπεί η λειτουργία τους.

 

Η εστίαση, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, καθώς προκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η λύση του “click away”.

Η μέθοδος του “click away” θα εφαρμοστεί από τα καταστήματα, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα.Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα ακριβώς την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα”, τόνισε. “Αν το κατάστημα δεν έχει e-shop, θα μπορεί προφανώς η παραγγελία να γίνει τηλεφωνικά“, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

 


  • Αρχικά γίνεται η ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος
  • Στη συνέχεια, ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν
  • Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

 

Αυστηρά μέτρα για εστίαση

Ιδιαίτερα αυστηρά θα είναι τα μέτρα στην εστίαση με την άρση του lockdown. Θα απαγορεύονται οι όρθιοι, οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια των 4 ατόμων και δεν θα υπάρχει συνοδεία μουσικής στο χώρο.

Ακόμη πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία δεν θα ανοίξουν καθόλου τις ημέρες των γιορτών, όπως και τα θέατρα, τα σινεμά και οι πολυχώροι πολιτισμού.

 

Πηγή: esquire.com.gr