Ενώ δόθηκε παράταση του lockdown για άλλες 7 ημέρες, όλοι προβληματίζονται για το άνοιγμα της εστίασης. Το ερώτημα αν θα ανοίξει και πότε, είναι αυτό που ταλανίζει πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και το κοινό αυτών.

Το πραγματικό ερώτημα όμως δε θα έπρεπε να είναι αυτό. Το ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί είναι το εξής: ποια θα είναι η διάρκεια που θα παραμείνουν ανοικτά, αν κληθούν να ανοίξουν, αλλά και με τι όρους και μέτρα προφύλαξης θα ανοίξουν.

Ο λόγος προφανής. Αν πρόκειται να ξανακλείσουν μετά τις γιορτές, δε νομίζω ότι συμφέρει καμία επιχείρηση, ειδικότερα τα εστιατόρια να ανοίξουν. Αρκεί να σκεφτούμε τι προμήθειες χρειάζεται μια τέτοια επιχείρηση για το άνοιγμα της και τι θα απογίνει σε όλα τα εμπορεύματα της, αν αναγκαστεί να κλείσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το κόστος είναι ασύμφορο για να ξαναβάλουν το κλειδί στη πόρτα, αν ληφθεί υπ’όψη ότι θα πρέπει να γίνει καθαρισμός, απολυμάνσεις και πολλά ακόμα έξοδα που εμείς δεν μπορούμε καν να αντιληφθούμε.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, αν οι αποστάσεις αυξηθούν, ο αριθμός των καθήμενων μειωθεί αισθητά και το ωράριο λειτουργίας περιοριστεί, η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων μειώνεται αισθητά, κάνοντας το άνοιγμα ασύμφορο, για κάθε επιχείρηση εστίασης.

Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown μετά τις γιορτές, όταν έχει ήδη ξεκινήσει η κουβέντα για το τρίτο κύμα και όλοι μιλούν για επιστροφή στη κανονικότητα από το Μάιο;

 

Η εστίαση αιμορραγεί και τα μπρος πίσω δεν βοηθούν κανένα αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα είναι ουσιαστική. Ο κλάδος πόνεσε πολύ από το πρώτο κιόλας lockdown. Μη ξεχνάμε ότι πήρε αρκετό χρόνο για να επιστρέψουν οι καταναλωτές στα εστιατόρια, είτε λόγο οικονομικής δυσκολίας, είτε λόγο φοβίας ή γιατί απλά ξεσυνήθισαν. Μη περιμένουμε λοιπόν ότι θα ανοίξουν τα εστιατόρια και θα ξεχυθεί ο κόσμος στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, γιατί το έχουμε ξαναδεί το έργο. Θα πάρει χρόνο. Πόσο μάλλον σε μία περίοδο που ο κόσμος θα μετράει τα κουκιά για να κάνεις τις Χριστουγεννιάτικες αγορές.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (14/4)

Θα ήθελα πολύ να δω τις τοποθετήσεις των ανθρώπων της εστίασης επί του θέματος και γι’αυτό τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και σχετικές συνεντεύξεις.

Γράφει ο Ανδρέας Γαρυφαλής

Για την Chillin Press