Επιστημονικές συμβουλές για επαναφορά στην κανονικότητα, με λιγότερα κιλά χωρίς στερήσεις.

 

Την εποχή των απανωτών lockdown παγκοσμίως, και με δεδομένο ότι αυτό συνεπάγεται ραγδαία αύξηση βάρους από ένα μεγάλο ποσοστό «έγκλειστων», οι ειδικοί πλέον έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα ενημέρωσης του κοινού, με στόχο την υιοθέτηση ενός καλύτερου τρόπου διατροφής, παρά στην εμμονή τους για αυστηρές δίαιτες.

Μια από τις πιο έμπειρες διατροφολόγους στον ερευνητικό τομέα κατά της παχυσαρκίας, η Σάρα Στάνερ, επιστημονική διευθύντρια του British Nutrition Foundation και συγγραφέας, εξηγεί τη διαφορά: «Στην κοινή συνείδηση, οι δίαιτες είναι συνυφασμένες με στέρηση τροφών με σκοπό την γρήγορη απώλεια κιλών. Όμως αυτή η μέθοδος, όσο προσεκτικά κι αν είναι δομημένη και απόλυτα εξατομικευμένη στην κατάσταση της υγείας και των διατροφικών συνηθειών κάθε ατόμου από έναν ειδικό διαιτολόγο, σε εποχές που η πλειοψηφία του κόσμου είναι επί μήνες μέσα στο σπίτι, μια δίαιτα είναι αδύνατο να πετύχει, πόσω μάλλον να αξιολογηθεί και να ελεγχθεί από έναν ειδικό. Αντίθετα, ένα σωστά οργανωμένο διατροφικό πλάνο με ποικιλία τροφών και ικανοποιητική αίσθηση κορεσμού, μπορεί να βοηθήσει πολύ πιο εύκολα και με ασφαλή τρόπο τη μετάβαση ενός (λίγο έως πολύ) παχύσαρκου σε ένα σώμα με ιδανικά κιλά», λέει η Στάνερ, δίνοντας τις σωστές κατευθύνσεις, οι οποίες βασίζονται στους 3 θεμελιώδεις κανόνες της υγιεινής διατροφής με σκοπό την απώλεια πλεονάζοντος βάρους.

Διαβάστε επίσης  Issue 790

 

Απολαύστε ένα πλούσιο breakfast μόλις ξυπνήσετε

Μετά από μια 8ωρη νυχτερινή “νηστεία”, ένα “βασιλικό” πρωινό ενεργοποιεί το μεταβολισμό, οδηγώντας το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες όλη μέρα. Ιδανικές επιλογές πρωινού που θα σας ενεργοποιήσουν χωρίς να σας δώσουν περιττά λιπαρά και θερμίδες, είναι ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, ένα γιαούρτι με βρόμη και ξηρούς καρπούς ή 2 φέτες ψωμί με μικρή ποσότητα βουτύρου και μέλι, «…ένας συνδυασμός τροφών, που θα κρατήσει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας και θα σας βοηθήσει να αργήσετε να πεινάσετε πριν φτάσει το μεσημέρι», λέει η Στάνερ.

 

Μην αφήνετε άδειο το στομάχι σας ανάμεσα στα κύρια γεύματα της ημέρας

Καταναλώνοντας ένα υγιεινό σνακ στη διάρκεια της 8ωρης υποχρεωτικής σας εργασίας -έστω και από το σπίτι- θα λειτουργήσει υπέρ του μεταβολισμού σας. Πράξτε το ίδιο, στον ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ κυρίου γεύματος και δείπνου. «Εδώ όμως θα πρέπει να είστε πιο “αυστηροί” συγκριτικά με το πρωινό σας, αφού τα σνακ πρέπει να είναι μικρά στην ποσότητα και να σας προσφέρουν ενέργεια χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά», τονίζει η διατροφολόγος, προτείνοντας: «Ένα γιαούρτι με ένα κουταλάκι μέλι, εναλλάξ με μια χούφτα ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, είναι τα ιδανικά ενδιάμεσα μικρο-γεύματα που δημιουργούν αίσθηση κορεσμού, ενώ παράλληλα θωρακίζουν την γενικότερη υγεία και τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία».

Διαβάστε επίσης  Βραδιά εγκαινίων για το iReady Service & Accessories!

 

Στα«μεγάλα» γεύματα της ημέρας, επενδύστε στην άπαχη πρωτεΐνη

«Μπορεί να είναι κοτόπουλο, ψάρι, κόκκινο ή λευκό κρέας (όλα ψητά ή βραστά), χωρίς όμως σάλτσες ή trans λιπαρά που παράγει το τηγάνισμα», λέει η Στάνερ, εξηγώντας: «Η έλλειψη επαρκούς πρωτεΐνης στον οργανισμό έχει ως αποτέλεσμα πιο αργό μεταβολισμό. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι αυτή που μας χορταίνει περισσότερο από κάθε άλλη τροφή και είναι το “μυστικό” συστατικό για να μη χρειάζεται να υποκύπτετε σε ανθυγιεινούς διατροφικούς πειρασμούς-κυρίως πολύ γλυκούς ή πολύ αλμυρούς-μετά από κάθε γεύμα. Συνοδέψτε τα γεύματά σας με μια μικρή ψητή ή βραστή πατάτα, ένα φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής άλεσης ή καστανό ρύζι, και οπωσδήποτε με μια πράσινη σαλάτα, αποφεύγοντας έτσι τον παχυντικό σκόπελο του ψωμιού».

 

Πηγή: reader.gr