Μάσκες διαλογισμού, γιόγκα του ύπνου και μασάζ με αιθέρια έλαια για βαθιά χαλάρωση. Ποιός είπε ότι οι άγρυπνες νύχτες δεν έχουν τη λύση τους;

 

Στο Sha Wellness στην Costa Blanca της Ισπανίας η ώρα κοινής ησυχίας ξεκινάει νωρίς. «Οι περισσότεροι έρχονται με μόνιμες αϋπνίες», εξηγεί η Dr. Rosario Garcia, «και το γεγονός ότι πρέπει να πέσουν στο κρεβάτι από τις εννιά δεν είναι το καλύτερο». Από τα πιο δημοφιλή κέντρα στον κόσμο -κάθε χρόνο δίνουν σταθερό ραντεβού από την βασιλική οικογένεια του Κατάρ μέχρι την Carine Roitfeld και Γκουίνεθ Πάλτροου- εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο Sleep Well Program επτά ημερών που περιλαμβάνει τα πάντα: εναλλακτικές θεραπείες, μασάζ κεφαλής, μακροβιοτική δίαιτα με τις συμβουλές του διάσημου Michio Kushi. «Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να απαλλαγούν από τις αϋπνίες. Το αντίθετο. Έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα. Μια εβδομάδα, όμως, μετά συνειδητοποιούν ότι το μόνο που χρειάζεται για να αλλάξει κανείς είναι να το αποφασίσει…».

 

 

Η δίαιτα του ύπνου

Μπορεί να μην είναι ακριβώς δίαιτα (αν και χάνει κανείς κιλά) αλλά εξασφαλίζει νύχτες zen. Η λογική απλή: το τελευταίο γεύμα νωρίς το απόγευμα (ποτέ μετά τις οκτώ), λιγότερα σάκχαρα γρήγορης καύσης (γλυκά, αναψυκτικά-ειδικά μετά τις έξι) και περισσότερες τροφές με τρυποφάνη (γαλακτοκομικά, ψάρια, λαχανικά, φρούτα) που βοηθάει στην σύνθεση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Προσοχή στο κόκκινο κρέας που περιέχει τυροσίνη που συνδέεται με την ντοπαμίνη αλλά και στο αλκοόλ. Δημιουργεί μια υπνηλία για τις πρώτες δυο ώρες ενώ στη συνέχεια, ο ύπνος διακόπτεται από μικρά ξυπνήματα που δεν θυμάστε την επόμενη αλλά προκαλούν μια αίσθηση μόνιμης κούρασης.

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

 

 

Η σωστή στάση

Σπάνια δίνουμε σημασία αλλά η σωστή στάση στο κρεβάτι εξασφαλίζει πιο γρήγορο ύπνο…

Aν πονάει ο αυχένας σας: αν κοιμάστε στο πλάι διαλέξτε σκληρό μαξιλάρι, αντίθετα, ανάσκελα βοηθάει περισσότερο μαλακό.

Aν έχετε πρόβλημα με το στομάχι: σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα από την αριστερή πλευρά που πιέζει ελαφρά τον καρδιοοισοφαγικό σφιγκτήρα με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Aν έχετε πρήξιμο στα πόδια: τοποθετήστε ένα χοντρό τόμο στην άκρη του κρεβατιού για να έχετε τα πόδια ψηλά. Προσοχή, το μαξιλάρι κάτω από τις γάμπες επιδεινώνει την κατάσταση αφού εμποδίζει την ροή του αίματος.

Aν ροχαλίζετε: προτιμήστε στο πλάι όπου μειώνεται ο θόρυβος από τις δονήσεις που δημιουργούνται στο πίσω μέρος του στόματος από τον αέρα.

 

Το μασάζ του ύπνου

Μοιάζει με το χαλαρωτικό μασάζ μετά μια μέρα με μεγάλη ένταση αλλά ενεργεί σε πολλαπλά επίπεδα αφού ξεμπλοκάρει τα σημεία που περνάει η ενέργεια. Στο Παρίσι το μασάζ Deep Sleep κάνει θραύση στο spa Six Senses αλλά μπορείτε να το εφαρμόσετε κατ’ οίκον με πολύ αργές κινήσεις στους μυς της πλάτης και μέσης και πιέσεις στο κέντρο του πέλματος, στο σημείο Κ1, γνωστό σαν Chinese Sleep Point (μια εύκολη άσκηση πριν τον ύπνο είναι να προσπαθείτε να σταθείτε πάνω σε μπαλάκια τένις).

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

 

 

Η γιόγκα του ύπνου

Δεν χρειάζεται μεγάλες επιδόσεις ούτε εξάσκηση. Ο λόγος για δύο ασκήσεις που ρυθμίζουν την αναπνοή, χαλαρώνουν το σώμα και οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στον ύπνο…

Bήμα 1-αναπνοή: ξαπλώστε στο κρεβάτι, τοποθετήστε τα χέρι στην κοιλιά, διπλώστε το ένα πόδι και αφήστε το άλλο ίσιο. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και εστιαστείτε στον αέρα που περνάει μέσα σας (θα νοιώσετε το διάφραγμα να ανεβαίνει). Βγάλτε τον αέρα αλλάζοντας θέση στα πόδια.

Bήμα 2-χαλάρωση: ξαπλώστε στο κρεβάτι, πιάστε το ένα σας πόδι με τα χέρια, πάρτε μια βαθιά εισπνοή και διπλώστε το όσο μπορείτε περισσότερο μέχρι να ακουμπήσει στο στήθος σας. Εκπνεύστε κατεβάζοντας χαλαρά.

 

Good night sleep Rx

Πιέστε ελαφρά το σημείο του βελονισμού ανάμεσα στα φρύδια, γνωστό και σαν yintang, που βοηθάει στην χαλάρωση.

Δοκιμάστε μασάζ στους κροτάφους με μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού διαλυμένο σε αμυγδαλέλαιο και στα πέλματα με σουσαμέλαιο.

Οσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου χαμηλώστε τα φώτα για να προετοιμάσετε την παραγωγή μελατονίνης (εκκρίνεται με την δύση του ήλιου).

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 (μέρος β) - by GAS Motosport Culture

Ρωτήστε τον γιατρό σας για συμπληρώματα μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμίνης Β για το νευρικό σύστημα.

 

Πηγή: olivemagazine.gr