Με προβληματισμό  και ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεων, υποδέχθηκε τις ανακοινώσεις για κλειστά καταστήματα τις μέρες των Χριστουγέννων ο εμπορικός κόσμος ενώ η μέθοδος του click away που θα εφαρμοστεί όσο διάστημα τα καταστήματα μείνουν κλειστά, φαίνεται ανέφικτη σε αρκετές περιπτώσεις.

 

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ύψιστο αγαθό και προτεραιότητα είναι η υγεία. Για τα θέματα αγοράς τόνισε όμως ότι το εμπόριο αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο σε όλη την επικράτεια και ουσιαστικά παραμένει ακόμα κλειστό» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σταύρος Καφούνης.

Ο κ. Καφούνης τονίζει ότι «συστήματα τύπου “click away”, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς. Σεβόμαστε αποδεδειγμένα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για τα θέματα υγείας, όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τοποθετούνται και σε πρακτικά ζητήματα της αγοράς, που γνωρίζουμε καλύτερα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη και πρέπει να βρούμε πειστικές απαντήσεις για τους συναδέλφους μας, που έχουν ένα συνοικιακό κατάστημα που το επισκέπτονται 4-5 άνθρωποι την ημέρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα.

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτές που πωλούν είδη δώρων ή παιχνίδια, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων εξασφαλίζουν το 30%, ακόμα και το 40% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ποντάρουν σε σημαντικό βαθμό στην κατανάλωση που γίνεται αυτές τις ημέρες.

Άρα, επειδή σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οδηγούνται στην απόλυτη καταστροφή, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Μπορεί το σύστημα click away, με το οποίο θα γίνονται αυτό το διάστημα οι αγορές λιανικής, να αποτελεί μία καινοτομία και να παραπέμπει σε εικόνες του μέλλοντος, δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων να σταθούν στα νέα δεδομένα. Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζει: «Απογοήτευση, απελπισία και ανεπίλυτα προβλήματα προκαλεί η αρνητική εξέλιξη με την αναγκαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις γιορτές. Η συγκρατημένη αισιοδοξία εξανεμίστηκε ξαφνικά και η απειλή του αδιεξόδου εμφανίστηκε περισσότερο απειλητική από ποτέ.

Η λειτουργία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, ήταν θέμα επιβίωσης για τις περισσότερες επιχειρήσεις της περιφέρειας Αττικής και όχι μόνον. Όμως παραμένει απόλυτη προτεραιότητα όλων η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Είναι επίσης γεγονός, πως επιδημιολόγοι, Κυβέρνηση και έμποροι βρεθήκαμε μπροστά στο δίλλημα, εάν θα πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και να μείνουμε ανοιχτά ή να ανοίξουμε βιαστικά και να αναγκαστούμε να «ανοιγοκλείνουμε» στη συνέχεια. Ο προσεκτικός, αλλά αργός και δύσκολος δρόμος εξόδου από τη καραντίνα Νο2 φαίνεται να είναι μονόδρομος, ώστε να μην μας οδηγήσει σε τραγική υποτροπή μέσα στις γιορτές και σε καραντίνα Νο3. Το βιαστικό άνοιγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα και μεγαλύτερο κλείσιμο, αλλά ένα προσεκτικό άνοιγμα πριν τα Χριστούγεννα θα έδινε σίγουρα μεγάλη ανάσα και τη δυνατότητα να σωθεί κάτι από τον εορταστικό τζίρο των περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Εάν βεβαίως οι επιδημιολογικές συνθήκες το επέτρεπαν, θα ήταν για πολλούς λόγους «ευχής έργον» να ανοίξουν, έστω τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για τη ψυχολογία του κόσμου».

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

Ο κ. Κορκίδης πρότεινε στη κυβέρνηση «τρία αντίμετρα» για την οικονομική ανακούφιση των εμπόρων, επαγγελματιών και κυρίως όσων ΜμΕ δεν θα ανοίξουν τις ημέρες των εορτών:

 

1. Ένταξη των φυσικών προσώπων μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης με αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, εκπτώσεις ενοικίων όπως προβλέπονται για τις ατομικές επιχειρήσεις και για όλους τους πληττόμενους κλάδους, πολύ περισσότερο σε όσους έχει ανασταλεί η λειτουργία των εταιριών τους, με κυβερνητική απόφαση.
2. Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΑ που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών, του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνάει το ποσόν των 500 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογα με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και άλλους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι για ακριβώς γιαυτόν τον ειδικό σκοπό.
3. Παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.

 

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Ταυτόχρονα για τη χρήση από όλους της μεθόδου «click away» να δοθεί στη λιανική αυτομάτως μέσω Taxisnet ο ΚΑΔ 52.61.11 για διαδικτυακές ή τηλεφωνικές πωλήσεις σε όσους δεν διαθέτουν. Δεν υπάρχει μέτρο που να αναπληρώνει τις απώλειες μιας κλειστής επιχείρησης, αλλά τουλάχιστον αυτά τα ελάχιστα δίκαια, εφικτά και άμεσα μέτρα στήριξης, έστω και προσωρινά μπορούν να βοηθήσουν.

 

Πηγή: insider.gr