Ένα ακόμη μέτρο στήριξης των κλειστών πληττόμενων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021.

«Ανάσα» στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία θα δώσει η κυβέρνηση, μετά την χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία θα φέρει το «ψαλίδι» στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αλλά και αποζημίωση στους ιδιοκτήτες για τη ζημία που υφίστανται από την απώλεια εισοδήματος. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τους δύο πρώτους μήνες του νέου χρόνου και οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν ενοίκιο κατά 80% λιγότερο.

 

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο 60%.

Το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν διακόψει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή μειώνεται υποχρεωτικά από 40% σήμερα σε 80%.
-Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν: το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Διαβάστε επίσης  Πανσέληνος στις 7/03: Φέρνει εντάσεις, πιέσεις και προβλήματα για αυτά τα 4 ζώδια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους θα λάβουν αποζημίωση από το κράτος στο 60% του συνολικού ενοικίου απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
– Οι ενοικιαστές θα τους καταβάλουν το 20%. Έτσι, οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να εισπράξουν το 80% του πλήρους ενοικίου.

Παράδειγμα: Μία επιχείρηση που έχει ενοίκιο 2.000 ευρώ και θα παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει ενοίκιο από 400 ευρώ για τον κάθε μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 60% του αρχικού μισθώματος των 2.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ για τον Ιανουάριο και 1.200 ευρώ τον Φεβρουάριο περιορίζοντας έτσι τις εισοδηματικές απώλειες.

Το ποσό της επιδότησης θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορoνοϊού, είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης  Τα πρώτα «Ελληνικά Βραβεία Ερωτικών Ταινιών» είναι γεγονός

«Εάν μια επιχείρηση πληρώνει 1.000 ευρώ ενοίκιο για τους δύο μήνες θα πληρώσει 200», εξήγησε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα αναρωτήθηκε: «Κι αυτό είναι αντικειμενικό μέτρο, είναι για το μεγάλο κεφάλαιο;».

πηγή: http://newsbomb.gr