«Το λιανικό εμπόριο δεν έχει ανοίξει, τα φυσικά καταστήματα είναι κλειστά. Το click away είναι ένας τρόπος παράδοσης του προϊόντος», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Νewsbomb.gr o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως σημειώνει, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον μέτρα ή για άνοιγμα άλλων κλάδων της οικονομίας, τονίζοντας ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυτή είναι η δυνατότητα αυτήν την στιγμή».

«Το click away το εφαρμόσαμε επειδή δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα η παράδοση προϊόντων. Λόγω των γιορτών, λόγω του αυξημένου φόρτου, έπρεπε να δοθεί λύση και δόθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Άνοιξαν μόνο κομμωτήρια, κουρεία βιβλιοπωλεία, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια και μανικιούρ – πεντικιούρ λόγω του επιδημιολογικού χάρτη. Όλα τα άλλα είναι κλειστά».

Αναφορικά με τα παράπονα που εκφράζουν ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων για τη διαδικασία του click away, ο κ. Παπαθανάσης παραδέχθηκε ότι πράγματι τα μικρά καταστήματα δεν έχουν ηλεκτρονική παρουσία, αλλά υπάρχουν πλέον μεγάλες πλατφόρμες που μπορούν οι επαγγελματίες να εντάξουν πολύ γρήγορα την επιχείρησή τους και παράλληλα να λειτουργήσουν και με τηλεφωνικές παραγγελίες. «Κανείς δεν είπε ότι αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα, ότι θα κάνει την αγορά να κινηθεί όπως εάν θα λειτουργούσαν τα φυσικά καταστήματα».

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Προσέθεσε επίσης, πως καταστηματάρχες και πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-katanalotis» μέσω της οποίας μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού για την παραλαβή των προϊόντων.

Ο υπουργός τόνισε, ότι το λιανεμπόριο δεν ανοίγει γιατί οι επιστήμονες μέτρησαν την κινητικότητα που θα δημιουργείτο και η κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε να λειτουργήσει στο πλαίσιο που αποφάσισε. «Αυτά τα μέτρα είναι μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σήμερα που μιλάμε κλείνουν χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία με υπερσύγχρονα συστήματα υγείας».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν μελετάται το άνοιγμα των ανθοπωλείων και των κέντρων αισθητικής, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα λειτουργήσει κάτι άλλο.

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί σε αυτά που λέμε και κάνουμε. Εμείς προχωρούμε με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, δεν αποφασίζουμε μόνοι μας», προσέθεσε.

Σημείωσε παράλληλα πως ανεξαρτήτως εάν λειτούργησαν ή παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα, εξακολουθούν να είναι ενταγμένα στα μέτρα στήριξης και τα δικαιώματα που δίνει η πολιτεία για τα τις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή, δηλαδή επιστρεπτέα προκαταβολή, την αναστολή των θέσεων εργασίας και τη μείωση κατά 40% του ενοικίου.

Διαβάστε επίσης  Issue 789

Για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι μπορούν να λειτουργήσουν κατά τον ίδιο τρόπο με τα απλά καταστήματα λιανικής, χρησιμοποιώντας τα e-shop που διαθέτουν και να παραδίδουν τα προϊόντα στους πελάτες τους στον ανοιχτό χώρο στην είσοδο των κέντρων.

Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι το κράτος θα καταβάλλει κανονικά το κομμάτι που του αναλογεί. «Για το κομμάτι που αναλογεί στην πολιτεία, η πολιτεία θα καταβάλλει το δώρο των Χριστουγέννων. Από εκεί και πέρα για το υπόλοιπο κομμάτι, όσο εργάστηκαν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβληθεί από τους επιχειρηματίες».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και έχει όπλα στη φαρέτρα της που θα τα χρησιμοποιήσει στο σωστό timing», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας πως ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα αποφασιστούν και νέες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε πως οι ξένοι «ψηφίζουν» Ελλάδα και εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για διάφορα projects. Aναφέρθηκε μάλστα στη συνεχοζόμενη πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, γεγονός που καταδεικνύει πως η χώρα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε πως μετά το τέλος της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας θα υπάρξει και έκρηξη των επενδύσεων στη χώρα.

Διαβάστε επίσης  Τα Σαββατοκύριακα στον Αμπαδιώτη είναι live!

 

πηγή: http://newsbomb.gr