Μπαίνοντας στην χριστουγεννιάτικη περίοδο, δεν χωρά αμφιβολία για το ποιος είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του σπιτικού μπαρ.

 

Είναι σχεδόν ένα είδος παράδοσης, κάθε φορά που φεύγει ο Νοέμβριος, τα ανοιχτόχρωμα cocktails και τα πιο versatile ποτά να παραχωρούν τη σκυτάλη σε σκουρόχρωμα και πιο “απόλυτα” spirits. Το Mojito και η Paloma θα καθίσουν στον πάγκο, για να μπει στο παιχνίδι το ουίσκι. Καλώς ήρθες στην εποχή του. Ξέρεις, τώρα που δεν σε νοιάζει πόσο πολύ θα φας, που οι φίλοι είναι πιο φιλικοί και τα ρούχα πιο βαριά. Το ουίσκι ρέει άφθονο κάθε φορά που ο καιρός σοβαρεύει και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.

Η προτίμηση προς το ουίσκι την εν λόγω χρονική συγκυρία σχετίζεται αρχικά με τη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία του κόσμου, καθώς και με το γεγονός πως όλοι πίνουν περισσότερο. Οι κοινωνικές υποχρεώσεις που δεν έχουν αρνητικό πρόσημο είναι όλο και πιο πολλές και σε αυτές πάντοτε θα υπάρχει ποτό. Θα δεις φίλους, θα πας σε σπίτια, θα βγεις σε μπαρ. Αυτά, βέβαια, προ Covid-19.

Αρκετοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τις ημέρες που προηγούνται των Χριστουγέννων, οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε στο μυαλό μας πως πρόκειται για μία άκρως εορταστική συγκυρία, κάτι που αποτυπώνεται σε κάθε χώρο στον οποίο κινούμαστε καθημερινά. Βιώνοντας αυτό το κλίμα (αλλά) και βλέποντας όλους τους άλλους να πίνουν, μοιραία θα σου γεννηθεί και εσένα η ίδια ανάγκη. Ή πιο σωστά, επιθυμία. Είναι, επίσης, η περίοδος που θα –προσπαθήσεις να– αποβάλεις την πίεση των προηγούμενων 12 μηνών και θα θελήσεις να χαλαρώσεις πριν από τη νέα χρονιά, κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν και προσφέροντας στον εαυτό σου απολαύσεις και μικρές πολυτέλειες.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: Coca Cola supports Street Food Festival Crete

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και μία παλαιότερη έρευνα του University of Pittsburgh, από τον Νοέμβριο του 2018. Σύμφωνα με αυτήν, το ψυχρό κλίμα και το πιο σκοτεινό καθημερινό περιβάλλον ωθεί τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο.

Κάπου εδώ έρχεται το ουίσκι, αν και η πεποίθηση πως ενδείκνυται περισσότερο για τον χειμώνα ακούγεται κάπως περιοριστική – ο βασιλιάς των ποτών μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου μακριά από οποιοδήποτε χωροχρονικό cliché. Πολλά όμως από τα στοιχεία που βγάζει το ουίσκι (καπνός, μπαχαρικά, ξύλο κ.ά.) είναι περισσότερο συνδεδεμένα με το κρύο.

 

 

Είναι επίσης –είτε μιλάμε για σκωτσέζικο, είτε για ιρλανδικό, είτε για αμερικανικό, είτε για ιαπωνικό– ένα πιο στιβαρό ποτό, κάτι που μπορεί εύκολα ο καθένας να διαπιστώσει και από τη χρήση του σε cocktails. Θα είναι πάντοτε winter warmer και όχι με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Αποτελεί, επίσης, ένα πολύπλοκο spirit που όμως μπορεί να ικανοποιήσει κάθε τύπο drinker.

Έπειτα, υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο connotation που το συνδέει με τον χειμώνα γενικότερα και τα Χριστούγεννα ειδικότερα: Είναι μία εύκολη, όσο και τέλεια επιλογή για δώρο. Ένα καλό ουίσκι θα σε βγάλει πάντοτε ασπροπρόσωπο σε καταστάσεις που επιβάλλουν να χαρίσεις κάτι.

Το ουίσκι θα είναι πάντοτε μέρος της festive culture που γεννούν οι ημέρες των Χριστουγέννων, για όλους τους σωστούς λόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσεις το μέτρο. Η υπεύθυνη κατανάλωση είναι εκείνη, άλλωστε, που μεγιστοποιεί την απόλαυση.

 

Τα tips

 

  • Σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι θα έπιναν ουίσκι στα tulip-shaped ποτήρια γευσιγνωσίας, τα οποία είναι διαμορφωμένα έτσι για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς: Ο ευρύς πυθμένας επιτρέπει στον αέρα να εισχωρεί σωστά, ώστε να απελευθερώνονται τα αρώματα, ενώ το στενότερο άνοιγμα συνδέει τα τελευταία καλύτερα με το ίδιο το ποτό. Αν με κάποιον τρόπο μπορείς να προμηθευτείς ένα ποτήρι snifter, κάν’ το. Είναι σημαντικό γιατί σου επιτρέπει να κάνεις στροβιλισμούς με το ουίσκι και συγκεντρώνει όλα του τα στοιχεία. Μύρισε το ουίσκι. Όχι, όμως, με τον τρόπο που βάζεις τη μύτη σου σε ένα ποτήρι κρασί.

  • Το πώς θα το πιει ο καθένας είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Όπως σου αρέσει δηλαδή, αν και οφείλουμε να τονίσουμε πως το ουίσκι είναι το κατεξοχήν stand-alone drink. Αν θέλεις να υπάρχει οτιδήποτε διαφορετικό εκτός από νερό στο ποτήρι σου, μάθε πως μπορείς να προσθέσεις μια φέτα lime ή ένα κερασάκι σε αυτό. Οι συγκεκριμένες προσθήκες επηρεάζουν ελαφρώς τις νότες, δίνοντας πιο γλυκό ή όξινο χαρακτήρα, χωρίς όμως να διαφοροποιήσουν την πραγματική φυσιογνωμία του. Έχε κατά νου, επίσης, πως πάντοτε τα δύο πιο αντιπροσωπευτικά cocktails για σχεδόν κάθε τύπο ουίσκι είναι το Old Fashioned και το Manhattan.

  • Πιες μία πολύ μικρή και κοφτή πρώτη γουλιά. Το ουίσκι είναι πάντοτε ουίσκι και μπορεί να γίνει αρκετά έντονο από την πρώτη στιγμή. Παίρνοντας μία ελάχιστη ποσότητα, δίνεις ουσιαστικά μήνυμα στα αισθητήρια της γεύσης σου. Μόλις αυτά προετοιμαστούν καταλλήλως, θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν ακόμη και τις πιο λεπτές νότες του ποτού.

  • Μη φοβάσαι να προσθέσεις νερό. Αυτό μπορεί να “ανοίξει” το ουίσκι και, στην πραγματικότητα, είναι κάτι που προτείνουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Φρόντισε μόνο το νερό να μην είναι από τη βρύση, καθώς κάποια στοιχεία μπορεί να φέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Επένδυσε σε ένα ποιοτικό εμφιαλωμένο νερό.

  • Η θερμοκρασία δωματίου είναι η ιδανικότερη, σύμφωνα με τους κορυφαίους master distillers.

 

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: El Chacal goes Street Food Festival Heraklion

Τρία limited edition Johnnie Walker

Το Johnnie Walker παρουσιάζει τρεις νέες συλλεκτικές φιάλες, για τις ετικέτες του –Red, Black και Gold Label Reserve– με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από τότε που ο John Walker ξεκίνησε το ταξίδι του από τις τέσσερις γωνιές της Σκωτίας προς τις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Το εμβληματικό απόσταγμα παραμένει ίδιο και στις τρεις ετικέτες, με τα μπουκάλια να έχουν έντονα χρώματα (κόκκινο-μαύρο-χρυσό) σε συνδυασμό με την τεχνική color block.

 

Το Jack Boulevardier

 

Υλικά

  • 35 ml Jack Daniel’s Old No7
  • 25 ml Campari
  • 25 ml Cinzano Rosso vermouth
  • 1 φλούδα πορτοκάλι για γαρνιτούρα
  • Προτεινόμενο ποτήρι double old fashioned

 

Εκτέλεση

 

  • Σε mixing glass με πάγο προσθέτουμε όλα τα υλικά.
  • Αναδεύουμε για περίπου 15 δευτερόλεπτα.
  • Σουρώνουμε σε γεμάτο με πάγο ποτήρι double old fashioned.
  • Διακοσμούμε με φλούδα πορτοκάλι.

 

 

To διαχρονικό Cardhu

Αρωματικό και απαλό, με έντονα ανθικά στοιχεία καθώς και εκείνα φρούτων και καπνιστής τύρφης, το Cardhu είναι ένα από τα πιο αυθεντικά ουίσκι του Speyside. Η διαχρονική και πολυτελής φιάλη του με τις ανάγλυφες καμπύλες, το παραδοσιακό πώμα από φελλό και την επιβλητική ετικέτα ενισχύει ακόμη περισσότερο το μύθο του και ασφαλώς τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: New Location at Heraklion

 

Πηγή: esquire.com.gr