Η τεχνική που ακολουθούν οι πεζοναύτες επί δεκαετίες, εξακολουθεί να δουλεύει για όλους.

 

Ο Covid-19 και η μακρά καραντίνα του, έχουν εξολοθρεύσει σχεδόν κάθε πτυχή της κανονικότητας για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. Ξεκινώντας από την κοινωνική απόσταση και καταλήγοντας στην οικονομική ανασφάλεια, τα επίπεδα άγχους όλο και αυξάνονται, με έναν τελικό αποδέκτη: την αϋπνία.

«Η αίσθηση της απώλειας ενεργού και δημιουργικού χρόνου στον επαγγελματικό στίβο, συνδυαστικά με την στέρηση κάθε φυσιολογικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να ισορροπήσει την εσωτερική γαλήνη -όπως οι κοντινές επαφές με φίλους και συγγενείς- οδηγούν πολλά άτομα σε ραγδαία ψυχολογική εξάντληση, η οποία δεν τους επιτρέπει ούτε καν το αυτονόητο: να κοιμηθούν», λέει στο περιοδικό Time η Κάθυ Γκόλντστεϊν, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Στην περίοδο της πανδημίας, η αϋπνία τείνει να γίνει ο Νο1 εχθρός της συνολικής υγείας του πληθυσμού, με σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό, νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, και άμεσα συμπτώματα την οξυθυμία, την υπνηλία, την κόπωση, τα προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης», τονίζει η Γκόλντστεϊν.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Σύμφωνα με την ειδικό, τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο εμποδίζουν τον οργανισμό να ηρεμήσει εξαιτίας της έντονης διαδικασίας πέψης, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας. Απ’ την άλλη, η Γκόλντστεϊν συμβουλεύει να εκτελείτε μερικές ήπιες διατατικές ασκήσεις 20 λεπτά πριν πέσετε για βραδινό ύπνο. «Οι στατικές ασκήσεις stretching είναι ένας εξαιρετικά βοηθητικός τρόπος να διώξετε το στρες και να χαλαρώσει το σώμα και ο εγκέφαλός σας, με την ελεγχόμενη αναπνοή κατά την εκτέλεση των διατάσεων να παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο».

Ωστόσο, 40 χρόνια πριν, ο Λόιντ Γουίντερ, προπονητής Ολυμπιονικών των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70, έγραψε ένα βιβλίο, που έμελλε να γίνει ο καλύτερος οδηγός ύπνου για τους Αμερικανούς πεζοναύτες. Στο «Relax and Win: Championship Performance», ο Γουίντερ παρουσιάζει την πιο αποτελεσματική τεχνική για να αποκοιμηθεί κανείς μέσα σε δυο λεπτά, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω και μέσα του. Τα 6 απλά βήματα που επινόησε ο Γουίντερ, και τα οποία αποτέλεσαν πολύτιμο σύμμαχο των στρατιωτών, των οποίων οι αϋπνίες ήταν ένας ακόμη μεγάλος εχθρός που είχαν να αντιμετωπίσουν στα μέτωπα του πολέμου, ήταν τα εξής:

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

 

– Ξαπλώστε στο κρεβάτι κλείνοντας όλα τα φώτα, σε μια θερμοκρασία δωματίου που σας κάνει να νιώθετε άνετα.
– Μέσα από ένα χαλαρό ρυθμό αναπνοών, προσπαθήστε να χαλαρώσετε τους μυς του προσώπου, ειδικά γύρω από το μέτωπο και τα μάτια.
– Κατόπιν, επικεντρωθείτε στη χαλάρωση των μυών των ώμων, της πλάτης και των χεριών, ελέγχοντας τις ανάσες σας -όσο πιο βαθιές, τόσο το καλύτερο.
– Φροντίστε ο αέρας που εισπνέετε να περνά πρώτα από το διάφραγμα (γεμίζοντας το στομάχι και την κοιλιά σας με οξυγόνο) και μετά να φουσκώνει τους πνεύμονες.
– Αυτή η τεχνική βαθιών αναπνοών, θα βοηθήσει το αίμα να κυκλοφορήσει γρηγορότερα στα κάτω άκρα -από τους μηρούς έως τα πέλματα.
– Επόμενο βήμα, ο εγκέφαλος, Ο Winter συνιστά να σκέφτεστε δυο πράγματα: τον εαυτό σας μέσα σε μια βάρκα όπου κωπηλατείτε αργά στο μέσο μιας ήσυχης λίμνης ή τον εαυτό σας να είναι ξαπλωμένος σε ένα καταπράσινο και ολάνθιστο λιβάδι παρατηρώντας το μπλε του ουρανού και τα μικρά λευκά σύννεφα που περνούν από πάνω σας.

 

Διαβάστε επίσης  Issue 789

 

Πηγή: reader.gr