Πως οι δημιουργοί μετέφεραν στην μεγάλη οθόνη την χρονιά που διανύουμε; Επιλέξαμε τρεις ταινίες που εκτυλίσσονται στο 2021 και φροντίσαμε ώστε μόνο η μία να είναι δυστοπική. Για το γούρι…

 

Πριν από κάποια χρόνια, ο κάθε δημιουργός του κινηματογράφου είχε και ένα διαφορετικό όραμα για το μέλλον. Αυτό το μέλλον έφτασε… φέτος όμως. Πλέον συνειδητοποιούμε ότι οι μεγάλες «φουτουριστικές» ταινίες του παρελθόντος που διαδραματίζονταν στο μέλλον έχουν ήδη προσπεράσει τις χρονολογίες αναφοράς τους ή απλούστερα συμβαίνουν στο παρόν. Από το δυστοπικό «Blade Runner» που εξελίσσεται το 2019 μέχρι την «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» που λαμβάνει χώρα -όπως λέει και ο τίτλος το 2001, οι ταινίες που περιγράφουν το μέλλον είναι εξαιρετικά «τωρινές».

Αν και τα ρομπότ δεν είναι -ακόμη- εξυπνότερα από εμάς, ούτε κυκλοφορούν ιπτάμενα αυτοκίνητα, δεν παύει να μας γοητεύει η απόδοση του μακρινού μέλλοντος όπως το φαντάζονταν πριν δεκαετίες οι άνθρωποι του κινηματογράφου. Πως λοιπόν μετέφεραν στην μεγάλη οθόνη την χρονιά που μόλις ξεκινήσαμε να διανύουμε; Επιλέξαμε τρεις ταινίες που εκτυλίσσονται στο 2021 και φροντίσαμε ώστε μόνο η μία να είναι δυστοπική. Έτσι για το γούρι…

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Ακόμα ένας δυνατός χειμώνας φτάνει στο τέλος του! (25/4 - 28/4)

 

Από το 2018 «Ένα Ήσυχο Μέρος» (A Quiet Place)

Σύμφωνα με την ταινία «Ένα Ήσυχο Μέρος» (A Quiet Place), το 2021 η ανθρωπότητα φαίνεται να έχει ξεκληριστεί σ’ έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, όπου ο παραμικρός ήχος ή και ανάσα μπορεί να αποβεί μοιραίος. Εντάξει, μπορεί να μας θυμίζει κάτι αυτή η δυστοπία… Μπορεί και όχι. Πάντως το θρίλερ αγωνίας του Τζον Κραζίνσκι αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 2018, όχι μόνο στο box- office, αλλά και στους κριτικούς αφού έφερε στην Έμιλι Μπλαντ το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου του Σωματείου Ηθοποιών κι απέσπασε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Ηχητικού Μοντάζ. Η ταινία εκτυλίσσεται μέσα σε απόλυτη σιωπή στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μέρους, αποδεικνύοντας πως η σιωπή είναι χρυσός όταν μιλάμε για ολόσωστη ανάπτυξη χαρακτήρων, δεξιοτεχνική σκηνοθεσία και δημιουργία μιας εσωτερικής horror ατμόσφαιρας. Οι ερμηνείες είναι όλες εξαιρετικές με πιο ξεχωριστή παρουσία την Μίλισεντ Σίμονς, μια αληθινά κωφή ηθοποιό, που υποδύεται την κωφή κόρη της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

 

Από το 2000 «Αποστολή στον Άρη» (Mission to Mars)

Τα μέλη της πρώτης εξερευνητικής αποστολής στον πλανήτη Άρη εξαφανίζονται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Η αποστολή διάσωσης, που σπεύδει προς βοήθεια, πρέπει να λύσει το μυστήριο του πλανήτη, για να μην έχει την ίδια τύχη. Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα έχοντας πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, χρησιμοποιεί το sci-fi περιτύλιγμα για να καταπιαστεί με τους προαιώνιους ανθρώπινους προβληματισμούς που εστιάζουν κυρίως στο από πού ήρθαμε και που πάμε. Το προβληματικό storyline με τις επιστημονικές φανφάρες (καλησπέρα Tenet) και η περιορισμένη ουσιαστική δράση δημιουργούν έλλειψη -σεναριακής- βαρύτητας. Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι και η καλύτερη ταινία του Ντε Πάλμα, παρά τις δουλεμένες ερμηνείες των Τιμ Ρόμπινς και Γκάρι Σινίζ.

 

Από το 1995 «Ο Φυγάς του Μέλλοντος» (Johnny Mnemonic)

Το 2021, η πληροφόρηση είναι το απόλυτο αγαθό σε έναν κόσμο όπου ο κυβερνοχώρος είναι πραγματικότητα και οι παράνομοι χάκερς ακμάζουν. Οκ, μέχρι εδώ ακούγεται αρκετά «τωρινό». Ωστόσο, οι πληροφορίες πρέπει να μεταφέρονται με μνημονικούς κούριερ-επαγγελματίες όπως ο Τζώννυ (Κιάνου Ριβς) που προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια και αξιοπιστία. Όμως μετά από μια καλοστημένη κομπίνα ο Τζώννυ βρίσκεται αντιμέτωπος με το θάνατο γιατί έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης του για την αποθήκευση προγραμμάτων. Το 1995 ο Ρομπέρ Λόνγκο, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο, ιδιαίτερα δημοφιλές διήγημα του Γουίλιαμ Γκίμπσον, αν και η ιστορία στην ταινία αποκλίνει σημαντικά από το διήγημα. Πολλοί το αναφέρουν ως προάγγελο του Matrix και εκτός από τον Κιάνου Ριβς πρωταγωνιστούν οι Βον Φλόρες, Ντάγκλας Οκιφ, Ντολφ Λούντγκρεν.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

 

Πηγή: reader.gr