Νέες ανακοινώσεις μέτρων στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας έρχονται αυτή την εβδομάδα από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

 

Το πακέτο στήριξης Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου για την εργασία θα είναι λίγο-πολύ το ίδιο, καθώς θα περιλαμβάνει τα οριζόντια μέτρα που θα λάβουν παράταση, λόγω της αναβολής της άρσης του lockdown στην αγορά.

Στο πλαίσιο της παράτασης των μέτρων που «προστατεύουν» πάνω από 700.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, συνεχίζεται και επίδομα των 534 ευρώ για όσους εργαζομένους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο, είτε γιατί η επιχείρηση είναι κλειστή έπειτα από κρατική εντολή, είτε γιατί θεωρείται πληττόμενη.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις των αναστολών σύμβασης για τον Νοέμβριο μπορούν να υποβληθούν από εργαζόμενους και εργοδότες στην ΕΡΓΑΝΗ έως τις 14 Ιανουαρίου, ενώ για το Δεκέμβριο έως τις 18 Ιανουαρίου. Η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Δεκέμβριο καταβάλλεται έως την Τρίτη 12 του μήνα.

Διαβάστε επίσης  The Sun: Με fast-track διαδικασία θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι Βρετανοί στην Ελλάδα

Ήδη έχει παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που προσφέρει «ομπρέλα» προστασίας σε τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενους.

 

Επιδόματα ανεργίας

Επί τάπητος έχει τεθεί και η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που λήγουν εντός Ιανουαρίου 2021, στο πρότυπο του μέτρου που έχει ισχύσει τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να επεκταθούν για ακόμη 2 μήνες όλα τα επιδόματα που λήγουν εντός Ιανουαρίου, ώστε οι δικαιούχοι τους να λάβουν επιπλέον 800 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν πάνω από 30.000 άνεργοι, των οποίων η 12μηνη επιδότηση λήγει κανονικά έως 31/12, λαμβάνοντας δυο έξτρα επιδόματα.

Το μέτρο της επέκτασης θα αφορά και τους τακτικούς και τους μακροχρόνια επιδοτούμενους ανέργους, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους – επαγγελματίες που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας.

 

Πηγή: insider.gr