Καλός προβλέπεται πως θα είναι ο καιρός σήμερα Δευτέρα (11/1) με την εβδομάδα όμως να αναμένεται να έχει πολύ διαφορετικό… φινάλε!

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε αναρτήσεις τους μετεωρολόγοι, ο καιρός αναμένεται να αλλάξει άρδην τις επόμενες μέρες με το επόμενο Σαββατοκύριακο να αναμένεται… «λευκό». Σύμφωνα μάλιστα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από αύριο, Τρίτη, οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα προκαλέσουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας μέσα στην εβδομάδα.

Αυτή η «βουτιά» της θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 17 βαθμούς Κελσίου, με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο να προβλέπει πως από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να πέφτει 16-17 βαθμούς Κελσίου, «δηλαδή από τους 23 βαθμούς θα πάμε στους 6 με 7». Περιμένουμε χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, όπως τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, αλλά και βοριάδες έως 9 μποφόρ και παρατεταμένο κρύο.

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο οποίος προειδοποιεί για ραγδαία αλλαγή του καιρού μέσα στην εβδομάδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει για την Αθήνα όπου αναμένει χιόνια μέχρι και μέσα στην πόλη!

Συγκεκριμένα γράφει: «Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τα χιόνια να φτάνουν και στην Αττική προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ντύνονται στα λευκά περιοχές υψομετρικά μέχρι και τα υπερβόρεια – βόρεια προάστια. Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη αν βλέπαμε τα χιόνια να φτάνανε μέχρι και το κέντρο της πόλης μιας και τα πρώτα στοιχεία θέλουν την πολική αέρια μάζα να φτάνει με αρκετά μεγάλη δυναμική.

Παρόλα αυτά δεν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε από τώρα την ακριβή θέση των βαρομετρικών συστημάτων, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε πως θα διαμορφωθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και την Κρήτη ενώ και η Θεσσαλονίκη είναι πιθανό θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον “λευκό” επισκέπτη.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις θέσεις που θα λάβουν τα βαρομετρικά συστήματα και αυτό θα το βλέπουμε μέρα με τη μέρα οπότε και θα πρέπει να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού καθημερινά και τα οποία θα εμπλουτίζονται με συνεχώς πιο “φρέσκα” δεδομένα».

Διαβάστε επίσης  Βραδιά εγκαινίων για το iReady Service & Accessories!

Τους τόνους προσπαθεί να ρίξει από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος έκανε λόγο για πτώση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα: «Μάλλον ξεκίνησε ο τρομολαγνικός οίστρος και πάλι σύμφωνα με τα μηνύματα σας. Και φυσικά δεν θα πάμε απο τους 28 βαθμούς στον ολικό παγετό! Οι τρομοκρατημένοι φίλοι μας οι αγρότες από την Κρήτη δεν θα πρέπει να ανησυχούν σε καμία περίπτωση καθώς η θερμοκρασία θα πέσει τις επόμενες ημερες σταδιακά σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στο νησί δηλαδή μέχρι την Παρασκευή μέγιστες τιμές γύρω στους +10 με +15 τα μεσημέρια!».

 

 

Ξεπέρασε τους 28 βαθμούς η θερμοκρασία στα Χανιά

Συνεχίστηκαν οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την Κυριακή (10/1), στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας, με την υψηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr στην περιοχή Κολυμπάρι Χανίων με τιμή 28,3 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Θα πρέπει να επισημανθεί η σημαντική διαφορά που παρουσίασαν οι μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ βορρά και νότου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στους Μεταξάδες Έβρου καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 5,6 βαθμούς, την ίδια ώρα της υψηλότερης μέγιστης στο Κολυμπάρι.

Παράλληλα, οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 09/01-10/01/2021 ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, με το σταθμό μέτρησης σωματιδίων στη Μεθώνη Μεσσηνίας, να καταγράφει την τιμή 124 μgr/m3 το Σάββατο 09/01 στις 21:00.

 

Ο καιρός σήμερα Δευτέρα

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, πιθανώς τοπικά ισχυρές στα βορειοδυτικά.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 790: Ας κρατήσουμε το θετικό!

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα βόρεια.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα και γρήγορα τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 

Πηγή: reader.gr