Το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες όταν δοθεί το «πράσινο» φως από τους ειδικούς, προβληματίζει περισσότερο τους επιχειρηματίες της εστίασης από ό,τι η ημερομηνία επαναλειτουργίας του κλάδου.

 

Οι επιχειρηματίες μάλιστα προτιμούν το άνοιγμα της εστίασης να πάει πιο πίσω εάν η απόφαση αφορά μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Τους παραπάνω προβληματισμούς μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, εν μέσω μάλιστα των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες μέρες και τα σενάρια περί ανοίγματος της εστίασης τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Καββαθάς σημειώνει στο insider.gr πως η Ομοσπονδία Εστιατορικών Επαγγελμάτων κατέστησε σαφώς πως το άνοιγμα εστίασης μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα, είναι απαγορευτικό για την βιωσιμότητα του κλάδου

«Αυτό που ζητάμε είναι όταν επιτραπεί στην εστίαση να ανοίξει, να δοθεί η δυνατότητα για τη λειτουργία τουλάχιστον του 50% των εσωτερικών χώρων. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας. Εφόσον τον Φεβρουάριο κάτι τέτοιο δεν είναι θα εφικτό, ας ανοίξουμε όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό» τονίζει.

Διαβάστε επίσης  Και τις απόκριες όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Bras de Frères!

Ο ίδιος συμπληρώνει πως για μία επιχείρηση που κάνει τον προγραμματισμό και τις προμήθειες για τη λειτουργία της δεν μπορεί, ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα, να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες αν τελικά θα δουλέψει καθώς και ότι για την αμιγή εστίαση πέρα από τις καφετέριες, δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι.

Από τον κ. Γεωργιάδη ζητήθηκε επίσης η περαιτέρω ουσιαστική στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση μέσω ειδικού προγράμματος για την εστίαση ενώ συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το τραπεζικό σύστημα (δάνεια, μείωση προμηθειών κλπ), η άμεση ανάγκη ένταξης του κλάδου στα προγράμματα ΕΣΠΑ, η διατήρηση της στήριξης για τα ενοίκια και μετά τον Φεβρουάριο, οι επαγγελματικές μισθώσεις-αναστολή εξώσεων, η βελτίωση του προγράμματος για τα θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου.

Η συνάντηση των δύο πλευρών, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, ανανεώθηκε για τις αρχές του Φεβρουαρίου όταν θα υπάρχει μια εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Διαβάστε επίσης  New entry coming soon: Νεοκαφενές Acacia του Αγα στο Κοντομαρί

 

Πηγή: insider.gr